U Labinu brojne akcije povodom Obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom ''Misli – jedi – očuvaj''

U Labinu brojne akcije povodom Obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša pod sloganom ''Misli – jedi – očuvaj''

5.6.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom ''Misli - jedi - očuvaj'' u znaku boljeg upravljanja proizvodnjom i korištenjem hrane.

 

Naime, jedna trećina proizvedene hrane završi kao otpad, a čak polovina proizvedenog voća i povrća se baci. Svako od nas može i treba doprinijeti rješavanju ovog problema. Donošenje smislenih odluka pri kupovini hrane, ali i dobro upravljanje vlastitom smočnicom, jedan je od načina kako možemo dati vlastiti doprinos. Odabir organske hrane, u čijoj se proizvodnji ne koriste kemikalije, zatim odabir lokalno uzgojene hrane koja na putu do tržnice nije prošla pola svijeta i time doprinijela povećanju ispuštanja stakleničkih plinova. Smanjenje količine bio otpada koji se odlaže na odlagališta jedan je od ciljeva koji je Hrvatska preuzela u cilju dostizanja visokih standarda zemalja EU u gospodarenju otpadom.

 

Povodom Dana hrvatskih zdravih gradova i Svjetskog dana zaštite okoliša u organizaciji Labin Zdravog grada u subotu, 8. lipnja 2013. godine s početkom u 9,00 sati na labinskoj Gradskoj tržnici svoje aktivnosti na štandovima predstavit će se komunalno poduzeće 1. Maj Labin i labinske udruge Gradsko društvo Crvenog križa, Liga protiv raka, Udruga za osobe s invaliditetom, Udruga Martinčica, Udruga za zaštitu životinja Fenix, Centar za starije osobe +65, Dnevni centar za inkluziju i Udruga za mlade Alfa Albona. Istovremeno će vijećnici Gradskog vijeća mladih osnovnih škola dijelili sugrađanima prigodne letke, a svojim glazbeno - scenskim programom predstavit će se radionice Labin Zdravog grada. Nakon provedene edukacije za učenike IV. razreda na temu "Odvojeno sakupljanje otpada" tokom sljedećeg tjedna održat će se eko kviz na navedenu temu u suradnji sa udrugom „Put" i osnovnim školama Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar".

 

Priključite se obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša i pridonesite naporima usmjerenim u znaku boljeg upravljanja proizvodnjom i korištenjem hrane koji se ove godine obilježava pod sloganom ''Misli - jedi - očuvaj''.

svjetski dan zaštite okoliša okoliš ekologija