U Labinu 575 nezaposlenih

U Labinu 575 nezaposlenih

11.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Novi način prikazivanja broja nezaposlenih u statistici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - po jedinicama lokalne samouprave - pokazao je da je Labin s 575 nezaposlenih u veljači bio na četvrtom mjestu u Istarskoj županiji. Ispred njega su Pula s 2.092, Rovinj sa 694 i Poreč sa 627 nezaposlenih. Čak i po dosadašnjem načinu prikazivanja, po ispostavama, Labinština s 923 nezaposlena više ne slijedi Puljštinu s 2.996 nezaposlenih, nego između njih stoji Poreština s 1.011 onih koji traže posao.

 

Time je potvrđeno ono na što su lanjski proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak upućivali – ovaj je dio Istre konačno izašao iz gospodarske krize.
Ipak, nije sve blistavo; među 30 općina Raša je sa 140 nezaposlenih na drugom mjestu, a Kršan sa 134 nazaposlena na trećem. I Sv. Nedelja sa 73 nezaposlena zauzima poprilično visoko deseto mjesto. Budući da su ove tri općine naslijedile gotovo svu industriju nekadašnje općine Labin, očito je da od zapošljavanja u njoj najviše koristi ima Grad. Pićan je izuzetak jer s 20 nezaposlenih »stoji« na 28. mjestu.


U strukturi nezaposlenosti Labin kad je riječ o fakultetski obrazovanim osobama i dalje slijedi Pulu. S 23 visokoobrazovana tražitelja posla nalazi se u društvu s Porečom, koji ih ima 20, i Rovinjom koji ih ima 19. Kad je riječ o drugom kraju spektra, gdje se nalaze osobe bez osnovne škole, Labin je s 50 prijavljenih također odmah iza Pule, ali daleko ispred Poreča, koji ih ima upola manje, i Rovinja s njih 18.


U Gradu procjenjuju da će tijekom turističke sezone ukupan broj nezaposlenih pasti ispod tri stotine.

nezaposlenost labinština HZZ