U labinskom Centru Liče Faraguna roditelji traže smjenu ravnateljice

U labinskom Centru Liče Faraguna roditelji traže smjenu ravnateljice

30.11.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Društvo

Dio roditelja polaznika Centra "Liče Faraguna", škole za djecu s posebnim potrebama, nezadovoljan je radom ravnateljice Sunčane Jokić i traži njenu smjenu. U tom ih zahtjevu podržavaju zaposlenici škole, ali ne i drugi dio roditelja koji je zadovoljan ravnateljičinim radom.

Popis većih i manjih zamjerki na ravnateljičin rad mogao bi se svesti na zajednički nazivnik: totalna samovolja. Jokić, navodno, uopće ne komunicira s roditeljima, a na svaki spomen nezadovoljstva reagira vrijeđanjem i prijetnjama o premještanju djeteta u drugu ustanovu.

Optužuju je da je izletnički minibus, kupljen sredstvima skupljenima u akciji "Kunica po kunica - kurjerica", nabavila bez konzultacija s roditeljima, a oni su bili za nabavku polovnog minibusa s ugrađenom rampom za invalidska kolica.

Na teret joj se stavlja i svojevrsno zlostavljanje polaznika jer ih je, u okviru spomenute akcije, po ljetnim vrućinama vodila u Rabac gdje su prodavali svoje rukotvorine, a valja znati da većina boluje od epilepsije.

Kada je riječ o dovođenju i odvođenju djece u školu, čini se da vlada pravi teror: treba ih dovesti točno u 8.30 sati, inače slijedi neopravdani sat, dijete treba predati učitelju na vratima bez zadržavanja, a po njega doći točno u 12.20 sati, nikako prije jer su vrata zaključana. Iz tih navoda implicira se najteža zamjerka, a to je nestručnost jer, ističu roditelji, s djecom koja imaju posebne potrebe ne može se raditi točno u minutu.

Ravnateljica stanuje u Puli, a na poslu u Labinu se često, tvrde nezadovoljnici, jednostavno ne pojavi, za što, kao i za sve drugo, nikome ne polaže račune.

Sindikalna predstavnica zaposlenika (također želi ostati anonimna) kazala nam je u telefonskom razgovoru samo da podržava zahtjeve roditelja.

Oni roditelji koji su zadovoljni u prvi plan stavljaju mogućnost da skrb o svom bolesnom djetetu dio dana nekome prepuste, odnosno ne obaziru se na eventualne poteškoće u tome.

Ravnateljici Jokić uputili smo pismeni upit za razgovor o navedenim pritužbama. - Izjavu za novine moći ću dati nakon održanih sjednica i donesenih zaključaka Vijeća roditelja i Školskog odbora, stoji u njezinu odgovoru.

Nezadovoljni roditelji odlučni su da, ako je suditi prema pismu, Jokić bude smijenjena. Tvrde da su spremni ne voditi djecu u školu dok im se ne udovolji, ali i zatražiti pomoć od Centra za socijalnu skrb kao i od dječje pravobraniteljice. (R. SELAN)

centar liče faraguna sunčana jokić roditelji