U Kršanu ''Krafifest'' s 300 kilograma krafi i 4 tisuće posjetitelja

U Kršanu ''Krafifest'' s 300 kilograma krafi i 4 tisuće posjetitelja

3.5.2015. // iPress // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Kršanu je proteklog prazničnog vikenda, već dvanaesti put za redom, održan Krafifest. S obzirom na neočekivano veliki broj posjetitelja, dalo se zaključiti da krafi, autohtona gastro-delicija Labinštine, postaje sve privlačnija gostima koji su u petak već od 13 sati pa sve do večeri dolazili na kršanski Pristav iz svih krajeva Istre, ali i šire.

Vrijedne kršanske domaćice za ovu su manifestaciju pripremile gotovo 300  kilograma krafi! Na taj su način i ove godine pokazale kako je važno sačuvati recepturu od zaborava, a način pripreme delicije pokazale su i u vrlo posjećenim radionicama.

Stalna gužva na mjestu gdje su kuhane i servirane  krafi, ukazivala je da  su domaćice odradile odličan posao. Najstarija među njima bila je 86-godišnja Romilda Gržinić, ali su „odabranom" ženskom kuharskom timu vještinu pripreme pokazali i Antonio i 19-godišnji Lucijan Mrzlić.

Iz TZ-a zahvaljuju još Marici Brajuha, Željki Kvalić, Ani Trdoslavić, Olgici Škopac (koja je, inače, sudjelovala ranije u Seoskoj gozbi), Vandi Škec, Tini Petreković, Anđelini Faraguna, Sari Bažon, Elzi i Andreju Lipniku, Davorki Lukež te Bruni Jurašić na velikom doprinosu manifestaciji.

Koji su glavni sastojci dobrih krafi?

-Najprije, morate  pristupiti poslu s puno ljubavi i strpljenja te svakako imati kvalitetne najvažnije namirnice: domaći kravlji sir, masti i jaja. Sve ostalo nije nikakav problem, rekle su u glas gore spomenute majstorice.

-Sve je bilo za prste polizati, čulo se od posjetitelja svih generacija koji su uživali u u slatkim i  slasnim krafima pripremljenima u  kuhanoj verziji, prženoj ili u modernijoj, flambiranoj.

Ponuđene su bile i maneštre te pljukanci i fuži u domaćem šugu te zasigurno nitko nije ostao gladan, a sirana Zlata ponudila je vrsne sireve iz vlastite proizvodnje.

Osim gastronomskog uživanja, za oko četiri tisuće gostiju koji su u petak prošli kroz šator, organiziran je i bogat zabavni program. Domaći KUD Ivan Fonović Zlatela pokazao je samo djelić svojeg zanimljivog repertoara, a Gustafi – Veterinari rasplesali su posjetitelje. Uz Jozefinu  i Trio Rio te Super duo pjevušilo je i staro i mlado. Za zabavu do kasno u noć pobrinuo se  poznati istarski DJ Nikola z Kukurini, a voditeljica programa bila je Silvana Fable.

Napomenimo da je prvi Krafifest održan 2004. godine u Čepić polju, a već sljedeće godine TZ Istarske županije dodijelila je priznanje Zlatna koza za organizaciju Krafifesta.

I ovogodišnjI festival priredili su  Općina Kršan, Turistička  zajednica  i  Poljoprivredna zadruga Čepić.

 

 

kršan tjestenina zabava tz kršan krafifest krafi patricija zanketić