U Istri preko 20,5 milijuna noćenja u 2011.

U Istri preko 20,5 milijuna noćenja u 2011.

11.1.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Za božićne i novogodišnje blagdane Istru je posjetilo više turista nego lani. No, ostvareno je nešto manje noćenja no što je to bio slučaj za prošlogodišnje praznike. Podaci županijske Turističke zajednice koji su prikupljeni od lokalnih kažu da je u tom periodu u Istri boravilo 17.258 turista, što je 11 posto više, koji su ostvarili 63.784 noćenja, što je pak sedam posto manje nego lani u isto vrijeme.

- To su još uvijek male brojke koje na razini jedne godine ne znače puno. Ipak, lijepo je to ohrabrenje, makar na malom uzorku, komentira blagdanske brojke direktor županjskog TZ-a Denis Ivošević.

Blagdanski mjesec bolji nego lani


Godina 2011. definitivno je najbolja u novijoj hrvatskoj povijesti za istarski turizam, a to vrijedi i za ostale hrvatske turističke regije.

Prema podacima istarske Turističke zajednice, u 2011. godini Istra je ugostila gotovo tri milijuna gostiju (2.990.919 dolazaka), što je čak 10 posto više nego 2010., odnosno 280 tisuća dolazaka više. Ostvareno je preko 20,5 milijuna noćenja, što je u odnosu na godinu prije 1,6 milijuna noćenja više, odnosno čak devet posto. Ivošević je najzadovoljniji što su za povećanja, osim same špice sezone, zaslužni pred i posezona.

- U predsezoni je ostvareno 730.000 noćenja viška, najviše u travnju i lipnju. Na taj smo se način u lipnju prvi put približili iznosu od tri milijuna noćenja. U srpnju je ostvareno 100.000 noćenja viška, dok je prošlogodišnji rekordan kolovoz značajno nadmašen te je ostvareno velikih 500.000 noćenja plusa, čime smo se sasvim približili realizaciji od gotovo sedam milijuna noćenja u kolovozu. Navedeni pokazatelji nam govore da je predsezona dobro odrađena. Ukupno 11 posto više je značajno povećanje. Srpanj je bio dva posto bolji, ali, podsjetimo, imali smo zadnjih 11 dana kišno i ružno vrijeme u samoj špici, i na kraju doista fantastičan kolovoz koji je nadmašio sva očekivanja i realizirao osam posto više. Usporedimo li ovogodišnji kolovoz s, recimo, ne tako davnom 2008. godinom, kada je realizirano 5,6 milijuna noćenja, mogu ustvrditi da povećanje iznosi 1,2 milijuna noćenja u svega tri godine i to samo na razini mjeseca kolovoza, prisjeća se Ivošević. Dakle, špica je donijela 600.000 noćenja više, a gotovo milijun noćenja ostvareno je u pred i posezoni.

turizam turisti rekord nocenja istra