U Gradskoj knjižnici otvorena izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost

10.2.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Kultura

Više nego dojmljivim performasom Svi smo mi Anne, kojeg su izveli učenici Srednje škole Mate Blažina, a pod vodstvom profesorice Ane Paliska, danas je u Gradskoj knjižnici otvorena Putujuća izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost. Plesom, pokretom i pripovjedanjem ispričali su oni priču o židovskoj djevojčici, ali i današnjem svijetu. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan primijetivši kako je pojam holokausta, a o kojem govori i izložba, zapravo puno širi: (ton – Eni Modrušan).

 

Kroz izložbu će posjetitelje voditi volonteri – stručno obučeni učenici labinski srednje škole. Jedna od njih je i Ana Verbanac koja je zajedno sa svojim kolegicama Helenom Stepić, Dajanom Milevoj, Merimom Ćulah i Lonom Franković, prošla posebnu obuku u Puli, a sve kaže na inicijativu profesorice Vesne Ivezić: (ton – Ana Verbanac). Vjeruje ona da će izložba biti dobro posjećena: (ton – Ana Verbanac 1).

 

 

Inače, izložba na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama, a obišla je već četrdesetak zemalja. Hrvatskom izložba putuje uz pomoć lokalnih donacija koje je u slučaju Labina osigurao Labin – zdravi grad u suradnji s Gradskom knjižnicom i Srednjom školom Mate Blažina. Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost bit će u Gradskoj knjižnici postavljena do 28. veljače, a zatim seli u Opatiju.

 

Više fotografija

 

 

putujuća izložba izložba anna frank gradska knjižnica labin ana verbanac eni modrušan ana paliska