U Gradskoj knjižnici Labin u četvrtak gostuje jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca Kristian Novak

U Gradskoj knjižnici Labin u četvrtak gostuje jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca Kristian Novak

21.10.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Gradskoj knjižnici Labin gostovat će književnik Kristian Novak, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pisaca, autor dvaju nagrađenih i čitanih romana „Črna mati zemla“ i „Ciganin, ali najljepši“ te manje poznatoga prvijenca „Obješeni“.

Posljednja dva romana izazvala su oduševljenje i kritike i publike. Roman „Črna mati zemla“ postigao je veliki uspjeh dobivši nagradu T-portala za roman godine. Svoj uspjeh Novak je ponovio i sa sljedećim romanom „Ciganin, ali najljepši“ za koji je dobio T-portalovu nagradu za najbolji roman objavljen na hrvatskom jeziku u Republici Hrvatskoj, nagradu Fran Galović za najbolju knjigu na temu zavičaja i nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolje objavljeno prozno književno djelo u Republici Hrvatskoj. 

Roman "Ciganin, ali najljepši" prema kritici jedno je od najboljih ostvarenja novije hrvatske književnosti.

Književni susret s Kristijanom Novakom zakazan je za četvrtak, 24. listopada 2019. s početkom u 18.30 sati u Gradskoj knjižnici Labin. Susret s autorom moderirat će Morin Hukić.

Dr. sc. Kristian Novak rođen je 1979. godine u Baden-Badenu, u tadašnjoj SR Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskoga jezika i književnosti i njemačkoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 2005. godine obranivši rad pod naslovom „Njemačko-hrvatski code-switching u drami 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže“. Godine 2007. upisao je Poslijediplomski doktorski studij lingvistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a doktorirao u ožujku 2011. godine disertacijom o višejezičnosti i identitetu pripadnika ilirskoga pokreta. 

Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998. – 2009.) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Sudjelovao je na desetak međunarodnih znanstvenih konferencija i objavio dvadesetak stručnih i znanstvenih konferencija. Primarna područja njegova znanstvenoga interesa jesu dodirno jezikoslovlje, višejezičnost i sociolingvistika, a u užem smislu istraživanje hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira i njihovih sociolingvističkih i sistemskolingvističkih aspekata.

Gostovanje autora organizira Gradska knjižnica Labin u sklopu obilježavanja nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2019.

Dobro nam došli!

kristian novak književnost knjiga kultura gradska knjižnica labin ciganin ali najljepši