U Gradskoj knjižnici Labin predstavljena knjiga dr. sc. Federica Tence Montinija

 U Gradskoj knjižnici Labin predstavljena knjiga dr. sc. Federica Tence Montinija

29.10.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Jučer, 28. listopada u organizaciji Gradske knjižnice Labin svoju je knjigu „…Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.“ predstavio talijanski sociolog i povjesničar dr. sc. Federico Tenca Montini.


Riječ je o publicističkoj inačici njegova doktorskog rada naslovljenog „Jugoslavija i Tršćansko pitanje (1945-1954.)“ koji je autor obranio 2018. godine pred mješovitim talijansko-hrvatskim akademskim povjerenstvom u dvojnom doktoratu između sveučilišta u Teramu i Zagrebu.


Labinska promocija knjige „...Trst ne damo!“ prvo je predstavljanje knjige hrvatskoj publici. Zainteresiranim labinskim posjetiteljima autor je iznio svoje spoznaje kroz razgovor koji je moderirala profesorica povijesti Dijana Muškardin. Koliko je knjiga znanstvenika mlađe generacije zaintrigirala posjetitelje, svjedoči i mnoštvo postavljenih pitanja kao i komentara na ovu vrlo uzbudljivu knjigu o Tršćanskoj krizi.Knjiga se bavi sudbinom grada Trsta i Tršćanskim pitanjem, a kronološki gledano obuhvaća razdoblje od proljeća 1945. do jeseni 1954. godine te je podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu Tenca Montini analizira razdoblje do 1948. godine, odnosno diplomatsku povijest Tršćanskog pitanja do Rezolucije Informbiroa, dok u drugom dijelu govori o jugoslavenskoj vanjskoj politici koja se potpuno promijenila upravo nakon krize Informbiroa.


Treći dio knjige, kako kaže autor, posvećen je "čistoj diplomaciji" nakon Odluke od 8. listopada 1953. godine kojom su zapadne sile iznenada zaključile da se Zona A nedefiniranog Slobodnog Teritorija Trsta preda Italiji.


Federico Tenca Montini u svome djelu donosi slabije obrađene povijesne činjenice temeljene na trogodišnjem istraživanju građe sačuvane u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj koje su vrlo važne za razumijevanje cjelokupne povijesti, a posebno toga razdoblja.


Obzirom da je predstavljena knjiga publicistička prerada doktorskog rada, zanimljiva je široj čitateljskoj publici te je raspoloživa za posudbu i u našoj knjižnici.


predavanje predstavljanje knjige knjiga gradska knjižnica labin federico tenca montini povijest trst ne damo tršćansko pitanje