U Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba Labinski umjetnici u fundusu Zbirke umjetnina Grada Pule

U Gradskoj galeriji Labin otvorena izložba Labinski umjetnici u fundusu Zbirke umjetnina Grada Pule

11.5.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U srijedu, 06. svibnja otvorena je u Gradskoj galeriji Labin izložba Labinski umjetnici u fundusu Zbirke umjetnina Grada Pule. Izložba je u organizaciji Gradske galerije Labin u suradnji sa labinskim Narodnim muzejem postavljena povodom 35. obljetnice obilježavanja Međunarodnog dana muzeja. Izložbu je pred mnogobrojnom publikom otvorio gradonačelnik Grada Labina, Tulio Demetlika. Nakon kratkog uvoda Tee Bičić, koordinatorice programa Gradske galerije Labin, o Labinskim atelierima govorio je Vedran Kos, voditelj i kustos Narodnog muzeja Labin koji je ujedno i autor teksta u deplijanu koji prati izložbu.

 

U Labinu stvara oko 40 umjetnika što je impozantna brojka za grad veličine Labina. Na predstavljenoj izložbi nisu izloženi radovi svih labinskih umjetnika već onih čiji se radovi nalaze u vrijednoj Zbirci umjetnina Grada Pule, a to su: Quintino Bassani,  Emil Bobanović Ćolić, Mate Čvrljak, Josip Diminić, Jasna Maretić Diminić, Alen Floričić, Eugen Kokot, Beti Kranjčević,  Zdravko Milić, Orlando Mohorović, Karlo Paliska, Renato Percan, Branko Mohorović Ticić, Vinko Šaina i Ivona Verbanac. U fundusu zbirke  umjetnina Grada Pule u respektabilnom broju zastupljeno je 14 labinskih autora sa 58 likovnih radova.

 

Tri kata izlagačkog prostora Gradske galerije Labin ispunjena su za ovu priliku sa 40-ak radova od kojih najraniji datira iz 66. godine prošlog stoljeća, a najrecentniji iz nedavne 2012. godine. U postavu izložbe kojeg potpisuje Tea Bičić, predstavljene su skulpture, slike, grafički listovi, jedan video rad, print i primjerak specifičnog kalendara za 1974. godinu u minijaturi za koji txt na labinskom dijalektu potpisuje Zdenka Višković, a ilustracije u svilotisku Josip Diminić.

 

Najstariju generaciju likovnih umjetnika na izložbi predstavljaju Josip Diminić, Karlo Paliska, Quintino Bassani, Renato Percan, Eugen Kokot, Emil Bobanović Ćolić i Mate Čvrljak. Navedeni umjetnici čine nezaobilazan dio Labinskih ateliera, neformalne skupine akademski obrazovanih likovnih umjetnika koji su rodom ili boravištem bili ili jesu vezani za Labin. Prva izložba Labinskih ateliera održala se u galerijskom prostoru Narodnog muzeja Labin 28. travnja 1968. Zdravko Milić, Orlando Mohorović, Branko Mohorović – Ticić i Vinko Šaina pripadnici su srednje generacije likovnih umjetnika zastupljenih u fundusu Zbirke umjetnina Grada Pule. Navedeni autori naknadno se pridružuju Labinskim atelierima,  te zajedno sa osnivačima nastupaju po galerijama i muzejima Istre i domovine. Posljednji zajednički nastup imali su 1982. godine u Idriji. Najmlađa generacija umjetnika zastupljena je izuzetnim autorima koje predvodi poznati multimedijalni umjetnik Alen Floričić. Kao najmlađe autorice, zastupljene su sa radovima Ivona Verbanac i Beti Kranjčević.

 

Respektabilan broj labinskih umjetnika i njihovih radova zastupljenih u Zbirci umjetnina Grada Pule, kao i u ostalim galerijama u domovini i inozemstvu, svjedoči o izuzetnom likovnom potencijalu koji ima Grad Labin i o visokoj likovnoj vrijednosti ostvarenja labinskih autora." (Vedran Kos, iz predgovora u deplijanu izložbe).  Eros Čakić, voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule i savjetnik za galerijsku djelatnost Grada Pule ukratko je predstavio bogatu Zbirku koja broji preko 3000 umjetničkih djela i time je jedna od najbogatijih zbirki u Istri, a i šire te je u svom govoru istaknuo dugogodišnju dobru suradnju Labina i Pule u kulturnom sektoru.

 

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin može se pogledati do 30. svibnja svakodnevno osim nedjelje od 10 do 14 sati.

 

Povodom obilježavanja Europske noći muzeja, 16. svibnja Gradska galerija Labin biti će otvorena od 10 do 14 i od 20 do 24 sata, a na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Izložba je omogućena uz potporu i suradnju Grada Labina, Pučkog otvorenog učilišta Labin i Grada Pule.

 

 

umjetnost gradska galerija mate čvrljak izložba kultura