U Gradskoj galeriji izlaže Dino Trtovac

U Gradskoj galeriji izlaže Dino Trtovac

10.5.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Gradskoj galeriji Labin otvorena je izložba Dina Trtovca  pod nazivom Slikanje na dah ili s onu stranu kapaka. Dino Trtovac izlaže pedesetak akrilika nastalih u posljednjem desetljeću. Izložbu je organizirala Gradska galerija Labin u suradnji s Umjetničkom agencijom Kopart iz Rijeke, čija je suradnica Đurđica Dehzad održala prigodni govor i otvorila izložbu.

 

Dino Trtovac rođen je 1947. g. u Šaronjama kraj Cavtata. Godine 1977. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera. Godine 1978.-1979. specijalizirao je slikarstvo u Parizu na l''Ecole supérieure des Beax-Arts kod prof. Jacquesa Lagrangea, a u Londonu akvarel na Slade Scool of Fine Arts kod prof. Leonarda McComba.

 

Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada i priznanja. Osim slikarstvom bavio se i ilustracijom knjiga i priredio pjesničko-grafičke mape. Živi i radi u Zagrebu, a profesor je slikarstva na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

 

Iz predgovora kataloga (Imaginativni prostori Dina Trtovca) izdvajamo ovaj pasus akademika Tonka Maroevića: «Koliko god bio morfološki postojan – dapače od samog početka čvrsto opredijeljen za čisti, zvučni, upravo "orfički" kolorizam i za strogo organiziranu, strukturalno mišljenu "apstraktnu" kompoziciju – slikar Dino Trtovac slijedi i odgovarajuće varijacije i pomake, te iz izložbe u izložbu, iz ciklusa u ciklus, pokazuje nemale mogućnosti razvijanja unaprijed postavljenoga, naizgled strogoga (no u relaciji i te kako elastičnoga) programa. Stoga njegov radni curriculum od preko četvrt stoljeća nema zamora ni monotonije, premda ne odustaje od jednostavnih, primarnih i sasvim reduktivnih rješenja – uvijek u svojevrsnoj sintezi ortogonalno položenih polja i organički provedenih obrisa.»

 

Izložba ostaje otvorena do 25. svibnja 2011. godine.

dino trtovac izložba galerija gradska galerija