U Gradskoj galeriji i Narodnom muzeju Labin otvorene dvije izložbe

U Gradskoj galeriji i Narodnom muzeju Labin otvorene dvije izložbe

29.12.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Uoči Badnjaka, 23. prosinca 2009., u organizaciji Gradske galerije Labin, otvorene dvije izložbe. U znaku Božića u Gradskoj galeriji je izloženo 27 radova koje su izradili učenici ovdašnjih škola na temu anđela, nastalih na likovnoj radionici Vonđelić. Publika je bila iznenađena svečanim ugođajem na otvorenju i količinom radova koje su učenici uspjeli izraditi u svega tri dana (16-18.12.2009.).

 

Na likovnoj radionici koju je vodila grafička dizajnerica Ivona Verbanac, primjenjivao se rad s otpadnim materijalom, a pokazali su se mnogobrojni načini oblikovanja. Publike se posebno dojmio postav izložbe - anđeli su lebdjeli u polu-osvijetljenom prostoru između prvog i drugog kata galerije, a iluzija snježnih pahulja nošenih vjetrom, postignuta je svjetlosnim efektom obične disco kugle koja se, neprimjetna, vrtjela pored figura anđela od tkanine, kartona, stiropora, metala i najlona. Otvorenje je uljepšao duet Romina&Romina dječjeg zbora Mornica, koji je pod vodstvom voditeljice Aleksandre Korolije, izveo višestruko nagrađivanu pjesmu Molitva anđelu.

 

Nakon veselog otvorenja u galeriji, publika se uputila u susjedni Narodni muzej gdje je izloženo pedesetak radova članova Društva za inkluziju iz Zagreba koji su se ljetos sastali na Skitači i održali 5. likovnu koloniju ostvarivši čitavu zbirku radova na temu ribe u tehnici keramike batika na platnu. Izložba nosi naslov ''Kao ribe u vodi'', a u cijelosti je poklonjena Holcimu kao višegodišnjem sponzoru iste kolonije. Treba istaknuti da je publika izložbu ocijenila odličnom, izrazivši interes za otkup radova. No za sada se zbirka namjerava pokazati publici širom Hrvatske, a možda se jednog dana i organizira aukcija u dobrotvorne svrhe.

 

Na Badnjak se većina dječjih uradaka anđela, poklonila ustanovama Labinštine, Hitnoj pomoći, odjelu Pedijatrije, Dnevnom centru Labin, Domu za starije i nemoćne osobe u Raši i Sv.Nedelji, Javnoj vatrogasnoj postrojbi i dječjim vrtićima u Labinu. Voditeljica radionice, Ivona Verbanac zahvalila se svima na podršci, a naročito djeci koja su svojim uradcima nadmašila očekivano, a voditeljica galerije, Sabina Salamon, na listu je zahvala dodala suradnike i sponzore izložbi: Labin-zdravi grad, Vlado Elektronika d.o.o. Raša, Holcim Hrvatska te 1. Maj Labin.

 

vonđelić narodni muzej gradska galerija ivona verbanac anđeli izložba kultura