U fokusu ljekovitost gljiva i bilja

U fokusu ljekovitost gljiva i bilja

23.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Oko 160 vrsta gljiva te isto toliko ljekovitog i ostalog bilja predstavilo je Gljivarsko društvo "Martinčica" na izložbi tijekom vikenda u osnovnoj školi na labinskim Katurama. Zadovoljni posjetom, vrijedni članovi udruge istaknut će da su posjetiteljima sve zanimljivije hrastova sjajnica (ganoderma lucidum), koja se pokazuje korisnom kod određenih malignih oboljenja te, primjerice, modrikače i panjevke, preporučljive za šećeraše.

Po običaju, pažnju pobuđuju i sorte koje se najčešće beru, poput martinčica i trubača. U ovakvoj brojnosti gljiva u "Martinčici" vide potvrdu njihove raširenosti na Labinštini: bralo ih se, vele, od mora u Prtlogu do najvišeg vrha, Skitače.

Otkako u udruzi djeluje sekcija "Maslačak", bilje je već u nekoliko navrata prezentirano na Labinštini zbog sve većeg interesa za pripravljanje čajeva, odnosno korištenje začinskih vrsta te edukacije građana o otrovnom bilju. S obzirom na to da je učenje glavna potka ovakvih priredbi, i ovom su zgodom osigurana dežurstva savjetodavca. Za našeg posjeta o gljivama je posjetiteljima tumačio Elvio Basanić, a o bilju Šime Katalinić. (I. R.)

 

gljivarsko društvo martinčica martinčica udruga martinčica sekcija maslačak ljekovito bilje gljive začini elvio basanić šime katalinić