U četvrtak se održava Znanstveno stručni skup: 2. Labinski kulturno - povijesni susreti

U četvrtak se održava Znanstveno stručni skup: 2. Labinski kulturno - povijesni susreti

26.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U četvrtak,  28. ožujka 2019. godine Polivalentnoj dvorani Gradske  knjižnice Labin  održat će se 2. Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“. Na skupu će biti  predstavljeno 24  radova podijeljenih u dvije cjeline.

Prvi dio posvećen je istaknutoj Labinjanki, pedagoginji, pjesnikinji i političarki Giuseppini Martinuzzi kojoj ove godine obilježavamo 175.-tu obljetnicu rođenja. Na tu temu će uz domaće predavače biti i predavača iz Italije, pa ovaj skup ima i međunarodni karakter.

U drugom dijelu znanstveno stručni skup baviti će se temama iz  povijesti te kulturno povijesnog nasljeđa. Svoje radove o povijesti Labinštine iznijeti će  povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, etnolozi, antropolozi, sociolozi, kulturolozi, knjižničari, jezikoslovci i književnici.

Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više znanstveno-stručnih skupova, Labinsko kulturno povijesni susreti koji su prvi put održani 2017. godine  polučili su izuzetno zanimanje, pa iz tog razloga Labin i Labinština imaju redoviti znanstveno-stručni susreta koji se održava svake druge godine, a na kojem će stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učiniti dostupnijima i poznatijima javnosti.

O Labinštini postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna. Na znanstvenom skupu proučava se prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.

Kao rezultat rada ovog znanstvenog skupa objavit će se Zbornik radova.

kultura povijest nasljeđe stručni skup giuseppina martinuzzi zbornik