TZ općine Raša 5 godina bez skupštine

TZ općine Raša 5 godina bez skupštine

29.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Turistička zajednica Općine Raša već 5 godina ne poštuje slovo zakona – njen predsjednik Josip Knapić, ujedno općinski načelnik, ne saziva sjednice Skupštine i Vijeća TZ-a pa nema ni programa rada, ni pripadajućih financijskih planova i izvještaja. Na papiru TZ opstaje, čini se, samo zbog statistike – brojanja gostiju i noćenja, što odrađuje zaposlenica općinskog komunalnog poduzeća Tim Arsa koja je, usput rečeno, kćerka predsjednika raškog Općinskog vijeća Marčela Tenčića.

Temu je, zapravo, zakotrljao raški vijećnik HSU-a Atilio Paliska, pitajući načelnika po čijem se nalogu raspolaže novcem u TZ-u, uglavnom ubranom od boravišne pristojbe.

- Naš TZ je mrtav, ništa ne radi, no novac se svejedno troši na račun ostvarenih noćenja, prije svega u Sv. Marini i Tunarici. Pitanje je, međutim, na što, a to nitko ne zna! Skupština bi, prema zakonu, trebala biti sazivana najmanje dvaput godišnje pa, po meni, to nije legalan rad, kategoričan je on.

Knapić nevoljko odgovara na pitanja o ovoj temi. Smatra da TZ, ipak, djeluje legalno, napominjući da se sve odvija preko njega kao predsjednika. Postoji, tvrdi, kompletna financijska dokumentacija o trošenju sredstava: TZ godišnje raspolaže s 200-300 tisuća kuna, a dokumentaciju će skupštinarima dati na uvid. Najavljuje da će osnivačku sjednicu Skupštine sazvati za 10-ak dana jer su koncem 2009. od Ministarstva dobili suglasnost na prijedlog statuta.

- Skupština TZ-a, istina, nije zasjedala već nekoliko godina, a vijeće se, možemo reći, raspalo. Više od polovice skupštinara je otišlo, svatko iz svojih razloga. Nismo uspjeli ažurirati članstvo i slažem se da smo tu trebali biti agilniji. No, novac je utrošen na uređenje okoliša, a samo za odvoz kontejnera na području oko Ravni i Marine otišlo je 200 tisuća kuna. TZ je, kažem, svejedno funkcionirao. Putem našeg info-punkta u starogradskom birou labinskog TZ-a djelatnica, povremeno zaposlena u Tim Arsi, pružala je usluge korisnicima. Imamo dobre temelje da se raški TZ može razvijati nakon skorašnje osnivačke sjednice, ističe Knapić, ne navodeći konkretne razloge zbog kojih nije sazivao sjednice.

Oprečno je razmišljanje Edija Černjula, predsjednika Uprave Hotelskog poduzeća Rabac, čiji su delegati, kao najbrojniji u Skupštini (na račun prihoda u autokampu Marina), odavno dignuli ruke od ovakva (ne)rada raškog TZ-a, napustivši i njegovo Vijeće.

- Nismo se, uostalom, ni imali iz čega povlačiti jer TZ nije profunkcionirao. Nakon osnivačke skupštine, sjednice više nisu sazivane, nije donijeto ono osnovno - program rada i financijski plan, a to je suprotno svim zakonskim odredbama. Ne bih kalkulirao o nečijim motivima nesazivanja sjednica. Izgleda da Općini nije stalo da joj TZ funkcionira i da razvija suradnju sa svim turističkim akterima na njenom području – od velikih hotelijera, preko malih iznajmljivača, do trgovaca – i to kroz definirane programe, odnosno ulaganja; da s nama dogovara o načinima razvijanja ove djelatnosti u općini i razmatra pitanja od uređenja okoliša do oglašavanja destinacije?, pojašnjava on.

Općini su, kaže, poslali prijedlog svojih delegata te čekaju sazivanje sjednice Skupštine. "Možda se forma i zadovolji, ali u praksi se ništa važno neće dogoditi. Kako imati povjerenja nakon što me netko 5 godina uvjerava da će se stvari pokrenuti? Daj bože da sam u krivu!", zaključuje Černjul. (Igor RADIĆ)

raša tz raša marčelo tenčić atilio paliska pino knapić turizam