Tužna sudbina rudara u Carboniji, pobratimu Labina

Tužna sudbina rudara u Carboniji, pobratimu Labina

2.9.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Rudari u rudniku Nuraxi Figus u pokrajini Carbonia Iglesias na jugu Sardinije i dalje prosvjeduju na 373 metra dubine. Pred TV kamerama jedan od rudara nožem si je prerezao žile desne ruke.

- Netko namjerava pobiti naše obitelji oduzimajući nam rad, ako je tako, onda ćemo se sami pobrinuti za to, uzviknuo je Stefano Meletti i ranio se nožem. U predjelu rudnika gdje se odvija prosvjed nalazi se skladište sa 690 kilograma eksploziva i javnost strahuje da bi bijesni rudari mogli učiniti nepromišljeni potez. Oni se na to smiju i objašnjavaju da se iz rudnika neće maknuti dok im vlada ne ponudi prihvatljiv odgovor.

Godine 1995., kada je talijanska država namjeravala zatvoriti rudnik, rudari su izdržali 100 dana ispod zemlje i dobili bitku. Danas je sve teže, odgovora nema, 31. prosinca isteći će rok za posljednju državnu subvenciju od 60 milijuna eura godišnje pomoći koju regija dodjeljuje rudniku da bi se i dalje održali rudarski pogoni.

Nekada su rudnici u okolici Carbonije zapošljavali oko 20.000 rudara, nakon krize iz druge polovice prošlog stoljeća dobar dio je zatvoren, no zahvaljujući masovnim prosvjedima i štrajkovima 1984. i 1995. u nekoliko je rudnika proizvodnja zadržana. Oko 400 stalno zaposlenih rudara danas održava rudnike, godinama čekaju da država pokrene projekt izgradnje termocentrale po najsuvremenijim standardima proizvodnje i iskorištavanja ugljena.

Takav sistem Englezi zovu Carbon Capture and Storage ili Sequestration, a radi se o sistemu kojim se ugljični dioksid (CO2) zbrinjava u utrobu zemlje na dubinama s geološki prihvatljivim uvjetima čuvanja opasnog plina.

Novinar Gianfranco Nurra, koji svakodnevno komunicira s rudarima, objašnjava nam da bi se tim projektom drastično smanjila cijena električne energije na otoku, koja je najskuplja u Italiji i čest je uzrok odlaska poduzeća koja se bave preradom aluminija. Nurra nam priča da je u pokrajini Carbonia Iglesias u zadnjih deset godina izgubljeno sedam tisuća radnih mjesta i da ljudi jednostavno ne znaju što više činiti kako bi zaštitili pravo na život.

No, država odgovara da je projekt preskup. Slučaj rudara u rudniku Nuraxi Figus, koji se nalazi par kilometara od Carbonije, za nas je zanimljiv utoliko što su naša bivša rudarska mjesta Labin i Raša 2010. potpisala ugovor o bratimljenju s tim gradom, koji je izgrađen 1938., samo godinu dana nakon što je izgrađena Raša.

Novinar i publicist Mauro Pistis, koji je aktivno sudjelovao u izgradnji prijateljskih odnosa između Istre i Sardinije, pita nas telefonom zašto smo mi u Istri zatvorili rudnike unatoč činjenici da je istarski ugljen bio daleko kvalitetniji i u daleko većim količinama.

Odgovor nismo dali, osim onog uvriježenog i jednostavnog da vjerojatno rudnik nije bio isplativ, nije bio rentabilan, da je bolje i rentabilnije uvesti kvalitetniji i jeftiniji mineral. (Piše Elio VELAN)

 

carbonia rudari osvrt