Turistička zajednica Grada Labina u suradnji sa obrtom za zabavu rekreaciju i poduku u prirodi „Outback Circle“ organizirala je Outdoor Clasroom Day

Turistička zajednica Grada Labina u suradnji sa obrtom za zabavu rekreaciju i poduku u prirodi „Outback Circle“ organizirala je Outdoor Clasroom Day

24.5.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Outdoor Classroom Day globalni je pokret za inspiraciju i proslavu igre i učenja na otvorenom, kod kuće i u školi. Dan učionice na otvorenom, koji svake godine ima dva datuma, učitelji  i odgajatelji obilježavaju tako da organiziraju aktivnost na otvorenom za svoj razred i grupu.


Djeca provode manje vremena na otvorenom nego ikad prije, a to utječe na njihovo zdravlje, dobrobit i razvoj. Provođenje vremena na otvorenom – na Dan učionice na otvorenom,  te svaki drugi dan – učinit će djecu sretnijom i zdravijom, te ih opremiti ključnim vještinama koje su im potrebne za život. Djeca koja provode više vremena u igri i učenju na otvorenom bolje razumiju svoj okoliš, njihovo sudjelovanje u procesu učenja se pojačava, a tjelesno i mentalno zdravlje se poboljšava.


Stoga su Turistička zajednica grada Labina s direktoricom Astrid Glavičić, planinarski vodič Andrej Đapić, te odgojiteljice Katarina Đapić i Tina Šegan u četvrtak 19.5.2022. odveli klince dječjeg vrtića Rabac, do slapa i jezera na kraju potoka Pećina u Rapcu (kraj trim staze). U tome su imali i veliku podršku i pomoć sponzora, Turističkog poduzeća Maslinica - koje je djeci osiguralo bogat i zdravi obrok u šumi, te vlasnika turističkog vlakića, obrt za cestovni prijevoz „Nino“ – koji je djecu, umornu od igre i učenja u prirodi odveo vlakićem od Maslinice do rabačke rive.


Djeca su taj dan kroz igru naučila vještinu snalaženja na otvorenom, tj. korištenje turističke i zemljopisne karte i kompasa da bi pronašli gdje se nalazimo. Naučili su odrediti strane svijeta i pronaći sjever, jug, istok i zapad. Čitali su kartu i prepoznali planinarske oznake na stazi (markacije). Saznali su kako koristiti nekoliko najosnovnijih čvorova za sigurniji boravak i kretanje na otvorenom.  Izradili su čvor prusik i pomoću njega se uz špagu popeli uz stijenu, a zatim se sigurno s druge strane spustili natrag. Penjanje uz špagu im se toliko svidjelo da je većina željela to ponoviti. Na kraju su povezali 2 kratka špaga u jedan dugi i pomoću tog špaga prešli preko potoka.  Aktivnosti su bile povezane igrama iz Erasmus plus tečaja „Taking groups out of doors”, a sve skupa odlično se uklopilo u projekt „1000 sati na otvorenom”, koji se trenutno provodi u Dječjem Vrtiću Pjerina Verbanac iz Labina.


Na kraju dana provedenog u prirodi djeca su dobila diplome kojima se dokazuje da su sudjelovali u „Outdoor Classroom Day” međunarodnom događaju. Djeca su svoje doživljaje u šumi izrazili kroz likovne radove.


 


dječji vrtić rabac outdoor day djeca