Turisti zaobilazno - po šumama i gorama

Turisti zaobilazno - po šumama i gorama

21.4.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

LABIN - Organizatore autoutrke za nagradu Rabac-Labin ne prati samo kiša koja im se, eto već drugu godinu uzastopce, umiješala u posao. Sedmo izdanje utrke, održane proteklog vikenda, negodovanjem je zaogrnuo Euro Juričić, turistički djelatnik iz Rapca, javivši nam se nakon što su njegovu agenciju iz organizatorskog AK-a Pula-Rovinj obavijestili o zatvaranju ceste u subotu i nedjelju. Tom se dionicom ta dva dana nije prometovalo po pet sati, a vozači su upućivani na obilazak preko Ripende.

Nezadovoljnik Juričić retorički se pita, i pritom tvrdi da nipošto nije usamljen: »Nije li napokon, nakon višegodišnjih pritužbi mještana, došlo vrijeme da se ozbiljno razmotri svrsishodnost ovog sportskog natjecanja u našoj sredini?«. S druge pak strane labinski gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora utrke Tulio Demetlika kaže da se bune uvijek isti pojedinci, »koji nisu spremni malo se strpjeti, žrtvovati za opću dobrobit«. Veli da rabački hotelijer Maslinica ne bi, uz Grad, bio pokrovitelj natjecanja da im ono donosi gubitke.
- Ne mogu nam nuditi alternativni pravac koji to nije - oko Ripende su puteljci, a ne ceste. Turisti iz Münchena do Labina putuju šest sati pa posljednjih pet kilometara moraju po šumama i gorama. Ako se vraćamo s kakvog izleta, moram im se pravdati kojekakvim pričama zašto idemo tuda dok se ekipa vozika po važnoj turističkoj prometnici. Dopis o zatvaranju ceste pošalju nam dva dana prije utrke, a programe s partnerima dogovaramo zimi, pojašnjava.
On smiješnima doživljava izjave organizatora da će ići na ruku agencijama i propuštati autobuse jer »ne mogu ja točno znati kada ćemo se vratiti s ekskurzije, a pitanje je hoće li oni u svakom trenutku prekinuti trening«. Problem je, veli, i kad gosti trebaju uhvatiti avion ili kad im, budući da sobu moraju razdužiti do 10 sati, treba objasniti da im se za pola sata zatvara cesta.
- Ispada kao da ih tjeramo. Kad im pak stanete objašnjavati o kompliciranoj rezervnoj ruti, odmah odustanu. Iskreno, volio bih da te utrke nema, a da se samo jedan od 70-ak gostiju o njoj izrazi pohvalno, prestao bih s negodovanjem. I nije tu riječ samo o gostima, nego i o mještanima jer je Rabac praktički dva dana blokiran, dodaje Juričić. Ukazuje i na dvije različite obavijesti koje su organizatori poslali agencijama, odnosno izvjesili u hotelima. U potonjima, naime, nije napomenuto da je cesta u nedjelju otvorena sat vremena između dviju utrka. Priznaje da mu nije do prepucavanja po novinama, no stvar je, napominje, ozbiljna, a protuargumenti smiješni jer »oni ne dišu turistički«.
Gradonačelnik Demetlika tvrdi da su organizatori pravodobno informirali sve aktere ove priče te da su bili fleksibilni - spremni prekinuti subotnji trening ako je, recimo, kakva turistička grupa morala hvatati avion. Policija je, k tome, vodila autobus koji je išao preko Ripende. Zanimljivo je, kaže, da se ne bune rabačke hotelske kuće usprkos tome što je u jeku sezona autobus-aranžmana, a povrh toga sve se održavalo vikendom kada je smjena turista.
- Neki vide samo sebe, ne i promociju pa, na koncu, i financijsku dobit naše zajednice kroz noćenja i ostalu potrošnju. Možda nekog pojedinca i nismo zadovoljili, no većinu, sudeći po reakcijama, ipak jesmo. Prvi će, eto, dobiti pažnju; samo, na koji će način većina iskazati zadovoljstvo, pita se Demetlika.

I. RADIĆ

auto utrka kritika utrla rabac labin obilazak automobilizam turisti pritužbe