Troškovi održavanja Sportskog centra "Franko Mileta" dvostruko veći od prihoda?

Troškovi održavanja Sportskog centra "Franko Mileta" dvostruko veći od prihoda?

7.1.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradska tvrtka Labin 2000 d.o.o. od 2015. godine upravlja sportskim objektima u Labinu, između ostalih i sa Sportskim centrom "Franko Mileta". Otkad je centar izgrađen postavlja se isto pitanje - isplativosti, zapravo koliko, od tog centra, zarađuje Grad Labin.


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, u sklopu rasprave o Strategiji upravljanja imovinom Grada Labina, nezavisna vijećnica Tanja Pejić uputila je ponovno pitanje o prihodima i troškovima održavanja SC-a "Franko Mileta".


Troškovi održavanja su više nego dvostruko veći od prihoda koji ovaj sportski centar ostvaruje. Ili je cijena najma prostora visoka ili je mala potražnja ili su preveliki troškovi održavanja? Što po pitanju ekonomičnosti planirate poduzeti i kada? U dokumentu Strategije upravljanja imovinom Grada Labina stoje podaci - 'Očekivani prihod po izdanim fakturama za sportski objekt SC 'Franko Mileta' u 2019. godini je 367.000 kuna (s PDV-om), a ukupni troškovi održavanja bili su 780,7 tisuća kuna (s PDV-om)'. Održavanje sportskih objekata vodi gradska tvrtka Labin 2000 d.o.o., navela je, između ostalog, u svom pitanju vijećnica Pejić.


Odgovarajući na pitanje, direktor tvrtke Labin 2000 Dalibor Zupičić rekao je kako često u izvješćima i na Gradskom vijeću ponavlja da osnovna namjera izgradnje SC-a "Franko Mileta" nije bila da on funkcionira kao profitni centar čiji je osnovni cilj zarada, već je osnovna namjena sportskog centra pružiti djeci i svim sportskim klubovima i njihovim članovima kvalitetne uvjete za bavljenje sportom i rekreacijom kao vrlo bitnog segmenta njihovog odrastanja, a gradu Labinu prostor za odvijanje raznih manifestacija i događaja.


- I tu namjenu sportski centar u potpunosti ostvaruje, jer radi gotovo svaki dan, uz kratku pauzu tijekom ljeta, i u centru, osim labinskih sportskih udruga rukometa, košarke, odbojke, nogometa, juda, jiu jitse i kick boxinga, dvorane koriste i 'Labin zdravi grad' za rad s osobama starije životne dobi, održavaju se dječje olimpijade, kongresi, koncerti, sajmovi, predstave, razna natjecanja, festivali i slično. No to ne znači da se ne pazi i ne radi na tome da se dvoranom racionalno upravlja i čim više komercijalizira. U zadnje dvije godine pokriće troškova godišnjeg održavanja SC-a 'Franko Mileta' bilo je 95 posto u 2018., 705.000 kuna troškova i 672.000 kuna prihoda, a u 2019. godini 81 posto i to 778.000 kuna troškova i 630.000 kuna prihoda. Ovo bi značilo da se za održavanje jednog takvog kompleksa troši oko 150.000 kuna godišnje, a to je na razini troškova koje je Grad Labin trošio i za održavanje stare sportske dvorane, bili su niži troškovi, ali je komercijalizacija bila minimalna, odgovorio je rekao je Dalibor Zupičić, direktor gradske tvrtke Labin 2000.


Dodao je kako će i dalje raditi na tome da pokrivenost troškova prihodima bude još veća i to boljim upravljanjem troškovima, osobito energijom, te većom komercijalizacijom objekta kada pandemija stane i kada mjere više ne budu na snazi, zaključio je svoj odgovor direktor Zupičić.


Branko Biočićlabin 2000 dalibor zupičić prihodi rashodi sportski centar franko mileta