Trodnevna komemoracija u povodu 75. godišnjice rudarske tragedije

Trodnevna komemoracija u povodu 75. godišnjice rudarske tragedije

26.2.2015. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U sklopu obilježavanja 94. oblljetnice Labinske republike i ove se godine u organizaciji Zajednice Talijana „Giuseppina Martinuzzi“, Kluba istarsko-mletačke kulture „Istria“ iz Trsta i pod pokroviteljstvo Općine Raša, Grada Labina i Općine Trst organiziraju komemorativne svečanosti u povodu 75. godišnjice rudarske tragedije u Raši od 28. veljače 1940. godine kada je poginulo 185 rudara.

Trodnevna komemoracija započinje sutra u Trstu, a tom prigodom bit će predstavljeno i drugo izdanje knjige „Raša 28. veljače 1940“ i to na talijanskom jeziku. Prvo izdanje ove knjige izdano je 2007. godine, a u izdanju Udruge Arsia Art iz Raše dvije godine kasnije knjiga je izdana i na hrvatskom jeziku. O drugom izdanju govori urednik knjige Tullio Vorano: (ton – Tullio Vorano). Svjetlo dana ugledat će i drugo izdanje na hrvatskom jeziku.

 

 

Govori predsjednik Udruge Arsia Art Josip Pino Knapić: (ton – Josip Pino Knapić). Osim predstavljanja knjige sutra će se u Trstu održati i skup posvećen Raši i rudarskoj tragediji, svojevrsni okrugli stol kaže Tullio Vorano: (ton – Tullio Vorano 1). U subotu se komemorativne svečanosti nastavljaju u Labinu, a tom će prigodom: (ton – Tullio Vorano 2).

Ove godine najveća rudarska tragedija na ovim prostorima bit će dostojno obilježena, pa je tako i Udruga Veneziani nel Mondo iz Venecije ponudila Raši postavljanje spomen ploče u povodu tragedije, a zahvaljujući njihovom angažmanu, u komemoraciji će sudjelovati, rekao je Tullio Vorano: (ton – Tullio Vorano 3). U nedjelju  komemorativne svečanosti u povodu 75. godišnjice rudarske tragedije u Raši od 28. veljače 1940. godine, završavaju u Trstu reprizom glazbeno-scenskog recitala u izvođenju „Serenade Ensamble“.

 

 

tullio vorano komemoracija rudnik u raši tragedija kova je nasa