Trka na prstenac u Barbanu od 16. do 18. kolovoza

Trka na prstenac u Barbanu od 16. do 18. kolovoza

13.8.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Zabava

U Barbanu će se ovog vikenda, od 16. do 18. kolovoza, održati 38. trka na prstenac i ove godine, najavili su danas organizatori, pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i istarskog župana Valtera Flege.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Trke na prstenac Mladen Kancelar kazao je kako će se natjecati 16 konjanika, koje je Časni sud izabrao prateći ih na treninzima od 1. lipnja. Među 16 konjanika koji će se boriti za titulu slavodobitnika trke dvojica su debitanti, a jedan ima tek 18 godina.

Konjanici će se u nedjelju s početkom u 17 sati u dvije trke boriti za titulu slavodobitnika, prijelazni štit predsjednika Republike, koji se slavodobitniku uručuje od 2009. godine i skulpturu Prstenac.

Pobjedniku će štit osobno predati hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji već tradicionalno dolazi na trku, a među gostima će biti i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, najavio je.

38. obnovljena Trka na prstenac počinje u petak podizanjem zastave, a u subotu je Trka na viticu.

Trka na prstenac prvi je put u Barbanu trčana 1696. godine, čak prije slavnije Sinjske alke, no obnovljena je tek 1976. godine. Prošlogodišnji je slavodobitnik bio Samuel Štoković.

Konjanici moraju pretrčati stazu dugačku 150 metara u zadanom vremenu od 12 sekundi te kopljem pogoditi prstenac. Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda. Pogodak i broj bodova potvrđuju suci, pred koje se jahač s prstencem na koplju mora vratiti čim se zaustavi. Svi natjecatelji stazu prolaze tri puta, te na kraju onaj s najviše bodova postaje slavodobitnik. (Hina)

barban trka na prstenac prstenac mladen kancelar zabava pučka fešta