Trka na prstenac, preko romana „Otisci potkova“, ušla u srca Ličana

Trka na prstenac, preko romana „Otisci potkova“, ušla u srca Ličana

24.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Promocija knjige „Otisci potkova“ autora Branka Blažine u Otočcu

Predstavljanje romana „Otisci potkova“, autora Branka Blažine, bio je uvodni događaj na 3. The Coklje festu, što je proteklog vikenda održan u Otočcu. Riječ je o manifestaciji koja polazeći od coklje, tradicionalne ličke seoske pletene obuće, potiče kreativnost i poduzetništvo.  Vrijedne ruke Ličanki splele su i izložile mnoštvo predmeta na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, koji su u njima potražili  vezu s prošlošću. Takvu je vezu  lako uspostaviti s Blažininom knjigom -  čija nam je tematika oživljavanja istarskog sela  vrlo bliska – naglasila je, predstavljajući knjigu, moderatorica i voditeljica  Tamara Jurković.

Posebno je za publiku bila intrigantna tema oživljavanja Trke na prstenac, koja se u Barbanu održavala krajem 17. stoljeća, i obnovljena 1976. godine. Zanimalo ih je kako je, poslije tri stoljeća, sačuvana  priča o Trci na prstenac? Barban je imao sreću, naglasio je Blažina, jer su zapisnici o prvim trkama sačuvani u povijesnim arhivima, i njihovim  ponovnim objavljivanjem, naišli su na plodno tlo. Ove će se godine, 22. kolovoza, održati 46. izdanje Trke. U proteklom je vremenu pobudila veliko zanimanje mladih, te se za ovogodišnje natjecanje prijavilo dvadeset i dvoje natjecatelja, među kojima će, kroz kvalifikacije, ulaz u završnicu tražiti njih šesnaest. Dojmila ih se priča i suradnja  Barbanskog  prstenca sa Sinjskom alkom. Sličnosti zbližavaju, to su univerzalne vrijednosti - što je i bio povod organizatoru da uputi poziv autoru knjige, iz koje je voditeljica izdvojile niz citata koji  to i  potvrđuju, istaknuvši kako su iskustva Istrana dragocjena. Glagoljica je još jedna poveznica između Istre i Otočca

Domaćine je zanimalo kako Barban osigurava konje za natjecanje, te su u šali ponudili svoje konje, koji u Lici uživaju status svetinje, i u smijehu dodali - nešto poput krave u Indiji.

Na  The Cokljefest dolaze ljudi iz udaljenijih krajeva, dive se tradicionalnim vrijednostima, a više od toga, kako je rekla poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vrančić – zadivljuje pozitivna energija na svakom koraku i zajedništvo koje valja njegovati, a stari je Ličanin dodao - kako bi bilo lijepo kada bi Barbanci došliu Liku i održali Trku ovdje na ličkim krupnim konjima. Da, bilo bi to lijepo, jer zajedništvo nema cijenu, pa ju u tom kontekstu urednica i vlasnica zagrebačke „Beletre“ Sandra Pocrnić Mlakar  uputila,iz Otočca, barbanske pozdrave Vinkovcima, Đakovu, Lipiku, Slavonskom Brodu i Sinju sa željom da se zbliže preko knjige i  etno-manifestacija, poput The Cokljefesta.

Autorica teksta: Sandra Pocrnić-Mlakar


trka na prstenac roman predstavčjanje barban otočac prstenac istra lika hrvatska