TRI DESETLJEĆA UDRUGE LABINJONSKA KOMPANIJA - DOMOĆA FOLŠARIJA: BRISANJE IZ KULTURNOG PROGRAMA KAO TEMA KARNEVALA - Ku nesmo kultura, alora ca smo?

TRI DESETLJEĆA UDRUGE LABINJONSKA KOMPANIJA - DOMOĆA FOLŠARIJA:  BRISANJE IZ KULTURNOG PROGRAMA KAO TEMA KARNEVALA - Ku nesmo kultura,  alora ca smo?

25.2.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Baš bi bilo fora da je karnevalska udruga Labinjonska kompanija-domoća folšarija, evo neki dan, spalila pusta nazvanog, recimo, Kamincić, na tragu one teze za kojom sve učestalije posežu građani - da je ovaj dio Istre, oivičen dimnjacima, izrastao u deponij za prljavu industriju. Aktualnost takvog zeza Darku Bateliću Pipici, Marijanu Širolu, Klaudiju Poldrugovcu i društvu jamčila bi najavljena gradnja trećeg bloka plominske termoelektrane na ugljen.

Još da su umjesto u odjelima kao folši paroni (lažni tajkuni), što im je bila ovosezonska tema, Zelenicama prošetali maskirani u auspuh pogona kakvog od ekološki upitnih proizvođača...

Ali, ne. Za Folšariju je utjelovljenje svih nedaća pust Labinjonska ne-kultura, njega je u subotu poslala "kubile vrit".

- Namesto da nas pofole ca smo toliko zdurali štupidorit, ca ni lahko, izbacili su nas od kulturi pokle 30 let postojanja. Žalosno je da grupa nekulturneh more delat ca hi je volja, objasnio je Širol, čitajući presudu krivcu za sve anomalije, otkrivajući motiv za njegov naziv.

Spomenuo je, doduše, i šire značenje: "Nekulturno je i to da se va Labine se zadnjeh dvajsti let ni oprla jedina fabrika ili hotel". No, i pored takvih, uglavnom paušalnih kritika vlasti, ostaje činjenica da je članove Folšarije strašno, ma najviše, zaboljelo baš to što im je, valjda kao poklon za 30. rođendan, gradski Odbor za kulturu opalio vritnjak iz programa u sklopu kojeg se financiraju galerije, akademski slikari, Mediteranski kiparski simpozij...

Od pomoći nije bilo ni to što se Folšarija nastavlja, s 20 tisuća kuna godišnje, dotirati u sklopu drugih stavki. Nameračili se oni, eto, pored brojnih neuralgičnih točki Labinštine, baš na -nekulturu.

- Naši kolege iz hrvatskog ogranka Udruge karnevalskih gradova Europe zgrozili su se čuvši da smo izbačeni iz kulturnog programa, veli tajnica Folšarije Milena Simeunović.

- Ku nesmo kultura, alora ca smo? Kamo spadaju karneval i maškare - va ko branšo? Va privredo?! Ta Odbor ki nas je zbrisa - on je krivac za stanje naše kulture jer smo zadnji va cele Istre. Ne vidim da smo grad umjetnika - po cen to, kad galerije ne delaju nanke kad je labinska fešta?!, prisnažuje Širol, predstavljajući se kao umjetnički voditelj udruge.

Predsjednik spomenutog gradskog Odbora Vedran Kos, inače kustos ovdašnjeg Narodnog muzeja, napominje, pak, da su članovi tog tijela suglasni da karnevalska ekipa ima mjesta u proračunu, ali među - ostalim udrugama građana.

- U Labinu maškare nisu toliko ukorijenjene u kulturi grada poput, recimo, zvončara na riječkom području ili fašnika u Samoboru, gdje ipak znače nešto drugo, puno više: dio su prave kulturne ponude. Ovdje nemamo takvih povijesnih izvora za pokladne svečanosti,

osim u Nedešćini, gdje su krabulje krenule prije 40-ak godina, tumači Kos. Rio di Nedešćina nekad je, podsjetimo, bila najveselija pusna karavana u Istri, a završnicu svečanosti pratilo je i nekoliko tisuća gledatelja.

Kos poštuje, kako ističe, trud karnevalista, ali im, kad već pretendiraju biti dio kulture grada, zamjera na promašenim kostimima.

- Folšarija bi mogla više predstavljati, promovirati Labin, a to se ne radi odijevanjem u dalmatinere i Hoode Robine: barem je Labinština neiscrpno vrelo inspiracije, dodaje.

Može dežurni kritičar Labinjonskoj kompaniji zamjerati štošta: i fulanu temu, i otupjelu oštricu kritike lokalne vlasti, i slabije organizacijsko umijeće, i nedostatak duha, i rijetkima razumljiv humor... Ali, neporeciva je njena zasluga za održavanje pokladnog kontinuiteta na Labinštini; za to što zimi usnuli Labin barem na tren živne (ma koliko se to pored poslovično hladne publike svede na golo odrađivanje priredbe); što roditelji mogu djecu povesti na maskenbal; što humanitarnim akcijama pomaže bolesne i potrebite.

U vremenu usahlog entuzijazma, sugrađani bi ih mogli nagraditi barem boljim odazivom, no na predaji gradskih ključeva nije bilo ni 50 ljudi.

Maškarano društvo i samo priznaje da sve teže opstaje. Ipak, nosi ih, poručuju, deviza "Krepat, ma ne molat!".

- U Lovranu bez problema zapru cestu za karneval, a tu su celi mirakuli za to storit. Ma, tamo je va udruge i gradonačelnik! Se bolje karnevale organiziraju turističke zajednice, a tu neće niki s nami; tu samo pitaju koliko ćete beci, eko van deset miljari i delajte ca ćete, žali se Širol.

- Neka karneval priređuje Turistička zajednica, mi ćemo se zabavljat'' i barem nas nitko neće pljuvat''. Dva mjeseca treba nam samo za sašiti kostime. Neka netko dođe probati sve to organizirati, mislim da će odmah dignuti ruke, zaključila je Simeunović dok se Zelenicama u kočiji kočoperio Euro Laube Keko, zaštitni znak Folšarije. Barem je, eto, najpoznatiji labinski kauboj završio na svome mjestu - na konju...

Igor RADIĆ

darko batelic labinjonska kompanija domoca folšarija maškare vedran kos kultura nekultura pipica darko batelic pipca