Stampar M - Stampar

Trget | Raški zaljev| 'KUPAM SE OVDJE GODINAMA, A TO ŠTO SE DOGAĐA JE STRAŠNO, SVE BUDE U PJENI' Užas u Istri: Kamioni za prijevoz stoke istovaraju fekalije ravno u more?!

Trget | Raški zaljev|  'KUPAM SE OVDJE GODINAMA, A TO ŠTO SE DOGAĐA JE STRAŠNO, SVE BUDE U PJENI' Užas u Istri: Kamioni za prijevoz stoke istovaraju fekalije ravno u more?!

18.10.2018. // Jutarnji list // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Izlijevanje mazuta u more s jednog od brodova koji prevoze stoku u luku Bršica u Raškom zaljevu u Istri ovog ljeta bila je samo kap koja je prelila čašu tamošnjim mještanima. Većinom žive od ribarstva i turizma i takva nedaća izravno je ugrozila njihovu egzistenciju.


Iako je od događaja prošlo već nekoliko mjeseci, ostaci mazuta još uvijek su zalijepljeni na stijenama duž zaljeva s kojih je to zbog nepristupačnog terena nemoguće skinuti. Ono što ih još više ljuti i na što upozoravaju je da fekalije iz kamiona za stoku kada se one čiste završavaju direktno u moru.


- Kupam se na Trgetu već godinama i to što se tamo događa je strašno. Svaki put kada dolaze brodovi za prijevoz stoke, znamo da će zaljev biti prljav. Na obali se čiste svi kamioni i to što očiste završava direktno u more. Cijeli se zaljev nakon toga pjeni, tvrdi nam jedan sugovornik koji je htio ostati anoniman. Veli da se o ekologiji tog područja gdje se nalaze školjkere i plaže malo vodi računa te da da je bilo pitanje vremena kada će se ovakva ekološka katastrofa dogoditi.Lučka uprava Rijeka pod čijom je ingerencijom i Bršica čiji je koncesionar Luka Rijeka veli pak da su sve poduzeli da se more ne onečisti.


- Odvoz svih otpadnih voda koje nastaju u luci Bršica odvozi i zbrinjava Dezinsekcija d.o.o. koja je aktivno sudjelovala i u sanaciji nedavnog onečišćenja, poručili su. Dodatno pojašnjavaju kako je koncesionar Luka Rijeka d.d. rekonstruirao betonski plato s odvodnim kanalima za pranje kamiona na terminalu te se i ovaj dio otpadnih voda zbrinjava na odgovarajući način te da se cijeli terminal modernizira.


- Rekonstruiran je betonski plato s odvodnim kanalima za pranje kamiona na terminalu, obnovljen je ugovor s tvrtkom Dezinsekcija za potpuni odvoz otpadnih voda, planira se izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koja je u tehničkoj pripremi, popravljene su betonske podloge na putanji ukrcajno-iskrcajnog koridora te je u postupku rješavanje naloga za kupnju i montažu veće količine novih rešetki za odvodne kanale. Kao što je vidljivo, koncesionar je kao privremenu mjeru uveo redovitu otpremu otpadnih voda s terminala i na taj način riješio pitanje otpadnih voda od pranja kamiona. Realizacijom planiranih projekata i stavljanjem u funkciju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ovo će pitanje biti trajno riješeno, navode u riječkoj Lučkoj upravi.
Cijeli tekst pročitajte ovdje


Autor: Barbara Ban za Jutarnji.hr


Foto: Wiki | Raški zaljev | Autor Ex13 - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6795485

raški zaljev onečišćenje trget fekalije ekologija luka bršica bršica