Treći najveći prijavljeni dohodak u Istri zabilježen je u ispostavi Porezne uprave u Labinu

Treći najveći prijavljeni dohodak u Istri zabilježen je u ispostavi Porezne uprave u Labinu

22.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Od prijava obrađenih u 2009. najveći dohodak u 2008. u Istri evidentiran je u slučaju jednog građanina koji je prijavu podnio umaškoj ispostavi Porezne uprave. No, živi li on u Umagu, Bujama, Novigradu ili Savudriji nije poznato jer Porezna uprava ne otkriva taj podatak. Taj je građanin prijavio da je u 2008. ukupno zaradio 2.507.968 kuna! Riječ je o bruto iznosu nakon umanjenja za doprinose. Po našoj procjeni, taj je obveznik dobio neto iznos od oko 1,5 milijuna kuna, a vjerojatno i manje jer mu je Porezna uprava naplatila više od milijun kuna poreza na dohodak.

Drugi najveći prijavljeni dohodak zabilježen je u ispostavi Porezne uprave u Puli. Iznosi 1,96 milijuna kuna, a treći je zabilježen u ispostavi u Labinu - 1,89 milijuna. Potom slijede četiri dohotka veća od milijun kuna, od koja su tri prijavljena u ispostavi u Rovinju.

Na listi najvećih prijavljenih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja tri najveća, od četiri prijavljena, zaprimljena su u ispostavi Poreč. Klasificirani su u djelatnosti kupnja i prodaja vlastitih nekretnina a iznose, redom: 2,02 milijuna kuna, 966 i 620 tisuća kuna. Između njih, na trećem mjestu nalazi se odvjetnik koji je predao prijavu rovinjskoj ispostavi i prijavio 627 tisuća kuna zarade. Na listi 10 najvećih prijavljenih dohodaka još je jedan odvjetnik. On je umaškoj ispostavi prijavio dohodak od 422 tisuće kuna. Očito je, među obrtnicima lani su najviše zaradili oni koji su se bavili kupoprodajom vlastitih nekretnina i odvjetničkim poslovima, a ostali koji su prijavili velike dohotke bave se drugim djelatnostima.

U skupini koju Porezna uprava navodi kao članovi skupština i nadzornih odbora trgovačkih društava, upravnih odbora, upravnih vijeća, povjerenstava i odbora te suci porotnici najveći prijavljeni dohodak iznosi 122 tisuće kuna. Najveća prijavljena mirovina za čitavu 2008. iznosi 121 tisuću kuna. (Paulo GREGOROVIĆ)

porezna uprava ispostava labin porez dohodak primanja