Treći memorijal "Nevio Valčić": Pobjednik Massimo Demarin, Luka Grubić izvrsni osmi

Treći memorijal "Nevio Valčić": Pobjednik Massimo Demarin, Luka Grubić izvrsni osmi

8.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Šišan i Loborika dali su najveća imena u povijesti hrvatskog biciklizma, poput Cvitka Bilića, Bruna Bulića i Nevija Valčića. I upravo na trećem Memorijalu »Nevio Valčić« u Loborici slavio je jedan Šišanac, Massimo Demarin. Po prvi puta se jedan član »Loborike« popeo na najviše mjesto pobjedničkog postolja utrke koju istoimeni klub organizira u znak sjećanja na jednog od velikana istarskog biciklizma.
Lijepa brojka od 127 biciklista našla se jučer na startu u Loborici. Bilo je prisutna čak 21 ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Srbije, Rusije, Rumunjske, Češke, Nizozemske i Švicarske. U prvom satu utrke nije bilo događaja vrijednih spomena, nakon što su »odradili« Marčanu, Barban i Most Rašu tek na usponu prema Labinu dogodio se prvi bijeg koji se kasnije pokazao ključnim. Iz pelotona su se odvojili Rus Katuncev, Slovenci Mahorič, Gnezda i Šilar te članovi »Loborike« Massimo Demarin i Radoslav Rogina. Ta je šestorka odmah našla »zajednički jezik« i iz kilometra u kilometar njihova je prednost u odnosu na peloton rasla, da bi u jednom trenutku iznosila 4 minute. Situacija se nije mijenjala niti nakon prolaska kroz Žminj. Tek ulaskom u posljednju četvrtinu utrke dugačke 168 kilometara stvari na vrhu su se promijenile. Demarin je ponovno ubacio u višu brzinu, a jedini koji ga je uspijevao pratiti bio je Uroš Šilar koji vozi za »Savu«, prošlogodišnji klub Massima Demarina. No, pored izuzetno raspoloženog Šišanca niti Šilar nije izdržao, kad je do cilja nedostajalo 15 kilometara Demarin je »aktivirao« bijeg u pobjedu. Osam kilometara prije kraja, kad je prvi put prošao kroz Loboriku, imao je pola minute prednosti nad Šilarom, a skupina je zaostajala oko dvije minute. I tu je bio kraj priče što se tiče pobjednika. Demarina su protivnici opet vidjeli tek kad je primao čestitke na cilju, dok je Šilara uhvatila velika skupina koju je u cilj s 50 sekundi zaostatka za pobjednikom predveo Marko Kump (Sava), ispred Rusa Andreja Klujeva (Moskva team) i Radoslava Rogine. Vrlo dobar osmi bio je Luka Grubić iz »Puris Kamena«.
- Znao sam da sam u dobroj formi, da noge slušaju, ali ipak iznenadio sam i sebe samog u ovoj utrci. Više puta sam napadao tijekom utrke i to mi se na kraju isplatilo - kazao je Demarin koji je tako vrlo brzo okrunio svoj povratak u hrvatske klubove. Posljednju pobjedu u međunarodnoj konkurenciji zabilježio je prije pet godina na utrci »Putevima kralja Nikole« u Crnoj Gori. Posljednja pobjeda prije jučerašnje bila je lani na brdskom državnom prvenstvu Hrvatske na Učki.

G. LIBANORE

 

 

Rezultati

Rezultati 3. Memorijala Nevio Valčić (168 km): 1. Massimo Demarin (Hrv, Loborika continental) 4:02.40 (projsčena brzina 41,538 km/h)., 2. Marko Kump (Slo, Adria mobil) +0.50, 3. Andrej Klujev (Rus, Moskva), 4. Radoslav Rogina (Hrv, Loborika continental), 8. Luka Grubić (Hrv, Puris Kamen), 9. Dean Podgornik (Slo), 18. Hrvoje Miholjević (Hrv), 22. Emanuel Kišerlovski (Hrv), 30. David Demanuele (Hrv), 31. Vid Ogris (Slo, svi Loborika continental), 33. Matija Kvasina (Hrv, Amica chips), 38. Kristijan Đurasek (Hrv), 44. Marjan Perković (Hrv, ova Loborika U 23), 55. Darko Blažević (Hrv), 58. Zvonimir Pokupec (Hrv, oba Loborika continental) svi u vremenu Kumpa, 65. Tomislav Dančulović (Hrv, Loborika continental) 1.30, 66. Vinko Zaninović (Hrv, Loborika U 23) i. v., 73. Deni Baniček (Hrv, Loborika U 23) 2.47.Danas Trofej Poreč

Na adresu Biciklističkog kluba »Puris Kamen«, organizatora današnjeg 7. »Trofeja Poreč«, stigla je prijava čak 26 ekipa tako da se očekuje masovan odaziv na prvoj hrvatskoj utrci sezone koja je u kalendaru European toura Međunarodne biciklističke federacije. Prema broju prijava prednjače Nijemci koji imaju čak šest prijavljenih ekipa, slijede Slovenci s četiri i Hrvatska s tri ekipe - »Puris Kamen«, »Loborika« i »Rijeka«. Preostale momčadi dolaze iz Norveške, Rumunjske, Poljske, Švicarske, Turske, Nizozemske, Italije, Češke, Rusije, Srbije i Austrije.


Današnja utrka startat će u 11 sati u Taru, a prvi se vozači na cilju u Zalenoj laguni u Poreču očekuju oko 14.30 sati. Nakon uvodnih 29 kilometara od Tara do Baderne biciklisti će odraditi tri kruga na relaciji Baderna - Tinjan, Kringa, Sv. Lovreč, Baderna nakon čega će preko Limskog kanala, Vrsara i Funtane doći na cilj.


Nagradni fond utrke iznosi 3.602 eura, a pobjedniku pripada, uz 1455 eura, i 40 bodova na ljestvici European toura.

massimo demarin luka grubić biciklizam memorijal Nevio Valčić BK Loborika BK Puris kamen