Treba li Labinu obrtnički dom?

Treba li Labinu obrtnički dom?

15.12.2011. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Obrtnički dom bio je glavna tema prekjučer održane Skupštine Udruženja obrtnika Labin u Restoranu Zelen Draga u Rapcu. Skupštinari Rasim Halilović, Nataša Filipović i Mladen Miličić podržavaju izgradnju obrtničkog doma u Labinu. U obrazloženju Halilović je napomenuo kako su obrtnički dom izgradili u Puli i Poreču te kako su na taj način dobili prostor za sastanke, druženje i rad. Njegov je prijedlog da se Grad uključi u projekt tako što bi donirao zemljište, a Udruženje bi realiziralo projekt podizanjem kredita.

Komentirao je kako se sekciji trgovaca, koja broji 100 članova, odazvalo svega 6 članova, a za razlog je naveo neadekvatan prostor sastanka. Skupštinar Nevio Baćac komentirao je kako Udruženje može dobro funkcionirati i bez zgrade. U prošlosti je bilo previše turbulencija, a gradnja doma samo bi potaknula nove špekulacije, mišljenja je Baćac. Također je dodao da Udruženja koja su se upustila u projekt sada grcaju u problemima, mjesečna rata kredita doseže im 10 tisuća kuna. Đani Bubić komentirao je kako je gradnja doma velika utopija. Eleonora Peti komentirala je kako udruženja koja su se upustila u izgradnju doma imaju znatno veće članarine. Skupštini se odazvao i gradonačelnik Tulio Demetlika koji je kazao da ukoliko imaju potrebe za 80-100 kvadrata prostora to im može osigurati Grad. Ponudio im je prostorije u RIŠ-u i IUR-u.

Jedan od prijedloga bio je i prostor doma Riko Milevoj na Vinežu koji bi Grad dao Udruženju na korištenje, a oni bi za uzvrat sanirali krov, fasadu i održavali prostorije. Mišljenja je da nije pravo vrijeme za gradnju doma. Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, Mario Paliska komentirao je kako su pulski dom obrtnika prenamijenili u poduzeće jer su troškovi bili ogromni. Zaključak je skupštinara da će za početak napraviti analizu potreba te izvidjeti eventualne projekte.

 

udruženje obrtnika obrt obrti gospodarstvo obrtnicki dom alis šaina