Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade

Tražimo trajno odustajanje od Plomina C – potpišite peticiju i pošaljite dopis predsjedniku Vlade

23.5.2016. // Zelena Istra // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Zelena Istra i Zelena akcija pozivaju građane da potpišu on-line peticiju kojom se od predsjednika Vlade RH Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

Peticija se nalazi ovdje: http://www.change.org/p/predsjednik-vlade-rh-tihomir-ore%C5%A1kovi%C4%8…, a građani je mogu potpisati do 30. lipnja. U ovom periodu, svakim potpisom će u ime potpisnika biti poslan dopis predsjedniku Vlade RH Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perici Jukiću.

Peticijom se upozorava na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Između ostalog, procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a ujedno bi negativno utjecala i na povećanje hrvatskih emisija CO2 te doprinijela pogoršanju učinka klimatskih promjena. Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Cijena električne energije proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne.

Odluku o trajnom odustajanju od Plomina C je, nakon već donesene odluke o privremenom moratoriju, potrebno donijeti i zato što u novoj energetskoj strategiji, usklađenoj s energetskim politikama Europske unije ne može biti mjesta za projekte temeljene na fosilnim gorivima poput Plomina C.

Izvor: www.zelena-istra.hr

peticija potpisivanje NE! TE PLOMIN C ugljen karbon prljava industrija okoliš ekologija udruge Zelena Istra Zelena akcija ministar termoelektrana link