Prvi maj M - Prvi maj

TRAŽI SE BRISANJE LUKE PRTLOG, jednosmjerna cesta za Rabac i tunel umjesto obilaznice

TRAŽI SE BRISANJE LUKE PRTLOG, jednosmjerna cesta za Rabac i tunel umjesto obilaznice

7.11.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Predlažemo da se prolongira usvajanje i donošenje 5. Izmjena i dopuna PPUGL-a do usvajanja Krajobrazne osnove južnog priobalja grada Labina.

Vijećnici iz Kluba Nezavisni zajedno Silvano Vlačić, Darko Martinović i Tanja Pejić te predsjednik gradskog Odbora za zaštitu okoliša Mladen Bastijanić uputili su primjedbe na prijedlog petih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Labina. Njima traže brisanje planirane lokalne luke otvorene za javni promet Prtlog, potom uvođenje jednosmjerne ceste za Rabac i planiranje tunela umjesto obilaznice.

Čekati donošenje Krajobrazne osnove

Obrazlažući svoje primjedbe, kažu kako, konkretno, brisanje planirane lokalne luke otvorene za javni promet Prtlog traže s obzirom da je uvala jedna od najbitnijih odrednica zbog koje je proglašen zaštićeni krajobraz 1973. godine.

- Svoje primjedbe temeljimo na načelima iz Zakona o prostornom uređenju za koja smatramo da nisu dovoljno ili uopće uzete u obzir u prijedlogu Prostornog plana uređenja grada Labina. S obzirom da je Zakon o zaštiti prirode krovni zakonski okvir u RH, smatramo da se ovim izmjenama radi protivno zakonskim odredbama Zakona o zaštiti prirode, te tražimo da se poštuje krovni zakonski okvir koji propisuje izradu plana upravljanja zaštićenim područjima, izradu prethodne ocjene i glavne ocjene za planirane zahvate, izradu procjene utjecaja na okoliš te brisanje planirane lokalne luke, kažu u svojim zajedničkim primjedbama i prijedlozima vijećnici iz Kluba nezavisni zajedno Silvano Vlačić, Darko Martinović i Tanja Pejić te predsjednik gradskog odbora za zaštitu okoliša Mladen Bastijanić.

- Predlažemo da se prolongira usvajanje i donošenje 5. Izmjena i dopuna PPUGL-a do usvajanja Krajobrazne osnove južnog priobalja grada Labina te da, pored osposobljavanja ceste koja povezuje Labin i Rabac, da je učine sigurnijom i atraktivnijom za vozila, bicikliste i pješake, čime bi pridonijeli boljoj i sigurnoj povezanosti Labina i Rapca. Od pravca Labina do skretanja za restoran "Due Fratelli" cesta bi trebala biti dvosmjerna, nakon od skretanja za restoran "Due Fratelli" pa sve do stare benzinske postaje u Rapcu cesta bi trebala biti jednosmjerna. Ukidanjem dvosmjernosti ceste, umjesto druge trake trebalo bi izvesti pješačku i biciklističku stazu, a cesta iz Rapca za Labin bila bi postojeća gornja cesta (isto jednosmjerna) do dolaska na glavnu cestu Labin - Rabac kod skretanja za restoran "Due Fratelli", nakon kojeg slijedi dvosmjeran tok prema gradu. Duž cijele ceste Labin - Rabac treba postaviti javnu rasvjetu, predlažu nadalje Vlačić, Martinović, Pejić i Bastijanić. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD ČETVRTKA

krajobrazna osnova južno priobalje prtlog studija taja pejić volim prtlog oporba