TransArt2008 u Lamparni: dvojac bez Gotovca

TransArt2008 u Lamparni: dvojac bez Gotovca

22.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Zlatko Banović Ćuk uspješno je zamijenio Antonija G. Lauera, odnosno Tomislava Gotovca u subotu u KUC-u Lamparna, gdje je u paru s Vladimirom Dodigom Trokutom čak dva puta izveo performans »Black In-Black Out«. No, i Gotovac je nazočio ovoj zanimljivoj intervenciji, doduše, samo u papirnatome izdanju, budući se njegov intervju s duplerice našega lista istoga dana kad je objavljen našao na zidu prostorije s pisoarima u kojoj se odigrala akcija.


Gotovčev alter ego tijekom kraćeg nastupa svoje je lice sakrio iza poznatog djela slavnog performera, rendgenskog snimka njegove glave nastalog 1965., dok je Trokut izveo složen ritual čiji su sastavni dijelovi magično-religijski napjev »Zumba-Zumba«, kabinet čudesa, figure leptira sa simboličkom ulogom prelaska u astralne sfere izgovarajući pritom kronološkim redom, a potom i reverzibilno, godine važne za domaću povijest umjetnosti.

Pojave poput grupe Exat 51, Gorgone i Crvenog Peristila obilježile su peto i šesto desetljeće prošloga stoljeća, a njih je, kao i pojavu nove umjetničke prakse koja je ostavila traga i u Hrvatskoj, okupljenima na kraju uz idejni koncept performansa pojasnio sam Trokut. Valja spomenuti i člana publike čija je intervencija na projektoru, čije je gašenje prijetilo otkazivanjem druge izvedbe, urodila plodom te je nekoliko upornih promatrača naposljetku ipak vidjelo, a potom i pozitivnim ocijenilo nastup »dvojca bez Gotovca«.

Napisala i snimila S. ZLOIĆ

Transart2008 Lamparna projekcija V.D Trokut Labin Art Express zabranjeni filmovi Peter Whitehead antimuzej