TRADICIONALNO OKUPLJANJE LABINSKIH ESULA: Druženje i upoznavanje sa bivšim zavičajem

TRADICIONALNO OKUPLJANJE LABINSKIH ESULA: Druženje i upoznavanje sa bivšim zavičajem

4.6.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U labinskom Malom kazalištu održano je u petak navečer tradicionalno 47. okupljanje labinskih esula, u suradnji sa Zajednicom Talijana "Giuseppina Martinuzzi" Labin. Njihovo prvo okupljanje održano je 1952. u Coneglianu, a prvo koje je održano u Labinu bilo je 2012. godine. Nakon toga, okupljanja su se naizmjenično organizirala u Italiji i u Labinu, tako da je ovogodišnje bilo peto koje je održano u Labinu. Labinski esuli učlanjeni su u Radničkom društvu za uzajamnu pomoć (Società operaia di mutuo soccorso degli operai albonesi) sa sjedištem u Trstu.

Društvo je osnovano u Labinu 6. rujna 1871., pa je prošle godine obilježena 150. obljetnica tog događaja i u povodu toga na zgradi, koja je bila sjedište i vlasništvo Društva, od 1930. do 1947., postavljena je dvojezična spomen ploča zahvaljujući koordiniranoj akciji Društva, Zajednice Talijana i Grada Labina. Osobito u doba osnivanja, ali i kasnije, sve do Drugog svjetskog rata, Društvo je bilo vrlo napredno i pozitivno. Članovi su plaćali tjednu članarinu, a zauzvrat su dobivali liječničku skrb u slučaju bolesti, novčanu naknadu za vrijeme bolovanja, skromnu mirovinu i dostojan ispraćaj u slučaju smrti.

Samo deset godina po osnivanju, 1881., Društvo je osnovalo žensku sekciju i omogućilo ženama pravo odlučivanja, daleko ranije nego što su one dobile pravo glasa u svjetskim razmjerima. Društvo je djelovalo u Labinu do 1947., a potom se ugasilo jer se veći dio njegovih članova iselio u Italiju. Društvo je iznova osnovano 1954. u Trstu na poticaj Marca Macillisa, koji je izabran za prvog predsjednika (1954.-1975.). Nakon njega zaredali su se Ezio Picot (1975.-1995.), sveučilišni prof. Tomaso Millevoi (1995.-2017.), a otada je predsjednica Društva njegova kći Giulia. Labinsko okupljanje pozdravio je gradonačelnik Valter Glavičić koji im je zaželio dobrodošlicu i izrazio nadu u zajedničku buduću suradnju.

- Dobro došli u Labin, dobrodošli kući. Jako mi je drago da vas vidim ovdje, da ste nas došli vidjeti. Dom je tamo gdje ste sa srcem. Ovaj Teatrino izgrađen je davne 1884. godine, stariji je od zgrade HNK u Zagrebu a svaka obnova nosila je neku poruku. Ovo kazalište simbolizira dobri duh našega grada. Nedavno je potpuno obnovljeno zahvaljujući zajedničkoj akciji i ulaganju Grada Labina, Zajednice Talijana Giuseppine Martinuzzi Labin i Talijanske unije te uz pomoć i talijanskih tvrtki iz Poduzetničke zone u Vinežu. Zahvalni smo svim pripadnicima Talijanske nacionalne manjine koji žive u Labinu i povezani su u sinergiji s ostalim građanima. Pozivam vas da češće posjećujete naš grad, rekao je Glavičić.

Tijekom okupljanja nastupili su dječji zbor Minicantanti, pod ravnanjem prof. Sabrine Stemberga Vidak i zbor odraslih "Giuseppina Martinuzzi", pod ravnanjem maestra Franka Ružića.

Potom je uslijedilo predstavljanje knjige "La Società operaia di mutuo soccorso di Albona – 150 anni di benemerita e patriottica attività tra Albona e Trieste", čiji su autori Massimo Valdini, Mario Viscovi i Tullio Vorano. Subotu i nedjelju labinski esuli provest će na izletima i zajedničkom druženju.


Branko Biočić


esuli okupljanje malo kazalište labin circolo zbor giuseppina martinuzzi tullio vorano