Tradicionalni Sajam cvijeća 11. put u Labinu

Tradicionalni Sajam cvijeća 11. put u Labinu

26.4.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Kraj travnja tradicionalno je u Labinu rezerviran za Sajam cvijeća, ovog puta 11. po redu. Petnaestak izlagača cvijeća i sadnica, jednako toliko izlagača suvenira, meda, rukotvorina, proizvoda od lavande, uz odličnu gastronomsku ponudu, zabavni program i prezentaciju poljoprivrednih strojeva upotpunili su program ovog događanja.

U jutarnjim satima održana je gastro manifestacija Udruženja obrtnika Labin pod nazivom “Si naši gušti“. Poseban gost bio je španjolski chef Tomas Carbonero Caraballo. U zabavnom dijelu nastupili su Predrag i Jona Ljuna, RKUD Rudar Raša, labinske mažoretkinje i harmonikaši Umjetničke škole “Matka Brajše Rašana”.  U sklopu Sajma posjetiteljima su se predstavili i Grad Labin te gradske tvrtke Labin stan i 1. MAJ Labin te LAG „Istočna Istra“ sa svojim projektima financiranim iz EU fondova.

U 13 sati  organizirana je i prva edukacijska tribina na temu održivog gospodarenja otpadom. Tribina se održava u sklopu provedbe projekta „Zelene navike za održivu Labinštinu“, koji je službeno predstavljen te je s radom započela i službena web stranica projekta. Projekt obuhvaća područje Grada Labina te općina Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedjelja, a svrha projekta je izgradnja i povećanje svijesti građana Grada Labina i općina Labinštine o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 583.808,54 kune, od čega odobreno bespovratnog novca iz Kohezijskog fonda 496.237,25 kuna te Fonda MRRFEU-a za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 52.542,77 kune.

Sajam cvijeća i tribinu posjetio je i istarski župan Valter Flego koji je naglasio:

 „Zaštita okoliša i održivi razvoj ključni su faktori koji utječu na kvalitetu života i na dobrobit građana. Zato se Istra želi pozicionirati kao EKO regija i ovi konkretni primjeri koje smo vidjeli iz Labina doprinose realizaciji da Istra postane Zelena regija. Ono što posebno veseli je što su taj projekt financirali novcem iz EU.“

„Naša usmjerenost k razvoju temeljena je i na mogućnostima koje nam nudi EU. Jedan od važnijih segmenata našeg članstva u Uniji jeste i sufinanciranje projekata iz EU fondova. Grad Labin i gradske tvrtke od našeg ulaska u Uniju privukli su u naš grad preko 80 milijuna kuna. Evo, jedan projekt predstavljen je i danas, izuzetno važan, radi se o odgovornom postupanju s komunalnim otpadom, a jedan koji nam slijedi bit će zanimljiv iz mnogih razloga. Naš simbol grada, naš Šoht uskoro kreće u obnovu i bit će obnovljen od temelja. Iznos veći od 2,5 milijuna kuna odobren nam je u sklopu projekta MINE TOUR čiji je Grad Labin nositelj. Bit će to projekt koji nikoga u Labinu ne ostavlja ravnodušnim; osim što obnavljamo simbol naše povijesti i ulažemo u budućnost, sama izvedba ovih radova bit će nesvakidašnja zbog njezine zahtjevnosti“, izjavio je gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić

U sklopu Sajma cvijeća, a u organizaciji LAG-a Istočna Istra, večeras od 18 sati očekuje nas  zanimljivo predavanje „Priprema vrta u proljeće“ u Gradskoj knjižnici Labin koje će održati  Kornelija Benyovsky Šoštarić, poznata stručnjakinja za vrtlarstvo.

sajam cvijeća cvijeće prvi maj komunalno cijeće si naši gušti koncert