Topla veza postala digitalni prozor u rudarsko okno

Topla veza postala digitalni prozor u rudarsko okno

4.3.2021. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Uz impozantni, lani obnovljeni a prije nekoliko dana trajno osvjetljeni labinski Šoht, simbol rudarstva i neprocjenjive industrijske baštine ovoga grada, nalazi se prostor "tople veze". Prolaz je to kroz koji su iz "Lamparne", mjesta gdje su dobivali svoju nužnu opremu, rudari ulazili u lift i spuštali se u podzemlje.

Simbolično, taj više od trideset godina nekorišteni prostor, ovih je dana dobio dva izrazito interesantna i suvremena sadržaja, povezana upravo s ulazom u okno - ali ovaj put na jedan "čišći", virtualni način. Središnji interaktivni ekran u "toploj vezi" osjetljiv je na dodir i na njemu se pokretima ruku može zaroniti u prošlost labinske "kove", pročitati zanimljivosti o povijesti Šohta, pa čak i zabaviti se uz interesantne kvizove znanja o lokalitetima rudarske baštine Labinštine, odigrati prigodni "Memory" ili pak napraviti "selfie" s veselim i nasmijanim rudarima te ga nekome od prijatelja - ili sebi - proslijediti e-mailom! Ovi multimedijalni sadržaji osmišljeni su u suradnji s arhitektom Markom Sančaninom, a u sklopu projekta „Mine Tour“, te je realizacija sufinancirana sredstvima Europske unije. Toplu vezu i multimedijalne instalacije moguće je posjetiti svakog dana u tjednu kroz cijeli dan uz besplatan ulaz.

Barem jednako zanimljiva je i inovativna tehnološko-umjetnička instalacija "Ultrazvuk Kove", osmišljena i realizirana u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama Level 52, SonoLux i AXIA. Naši kreativci u grotlo labinskog okna, na 160 metara dubine spustili su senzore koji će kroz 37 dana trajanja obilježavanja 100. obljetnice Labinske republike očitavati što se događa u utrobi rudnika, odnosno kako naša kova "diše". U realnom vremenu grafički se prikazuju temperatura, vlažnost i tlak zraka u rudniku, uz mogućnost bilježenja bilo kakve promjene poput prodora vode, podzemnih strujanja zraka i sličnih signala koje nam utroba zemlje daje.

U inovaciji se otišlo i korak dalje, te se osim na ekranu u "toploj vezi", ovaj "ultrazvuk" može pratiti i on-line s vaših računala ili pametnih telefona, na linkuhttps://www.level52.live ili očitavanjem QR koda koji je u prilogu ovoga teksta.

Realizaciju „Ultrazvuka kove“ sufinancirali su Istarska županija i Hrvatska Elektroprivreda d.d.rudarsko okno topla veza šoht labinska republika 100 godina labinske republike