Toni Kranjac pobjednik natjecanja mladih glazbenih umjetnika RH "Papandopulo"!

Toni Kranjac pobjednik natjecanja mladih glazbenih umjetnika RH "Papandopulo"!

13.2.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Na Facebook stranici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina objavila je kako je iznimno ponosna što je najen učitelj Toni Kranjac proglašen pobjednikom na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika "Papandopulo", koje se u svom devetom izdanju održalo se od 6.-12. veljače 2021. u HGZ-u u Zagrebu. Nazvano po plodnom i svestranom glazbeniku i skladatelju Borisu Papandopulu, ovo je natjecanje namijenjeno mladim profesionalnim glazbenicima iz Hrvatske, kao najviši standard procjene vlastitih izvođačkih vještina. Kategorije se mijenjaju svake godine, a ove godine su uključivale klarinet, flautu, saksofon i violina.

Toni se natjecao disciplini – klarinet. Natjecanje se održalo u tri etape, gdje su od četrnaest natjecatelja u svaki novi krug ušli natjecatelji s najvećim brojem bodova. U prvom izlučnom krugu Toni je svirao prvi stavak klasičnog koncerta te modernu skladbu za solo klarinet: Koncert u Es-duru Louisa Spohra i Sonatu za solo klarinet Edisona Denisova.

Drugi je krug bio najopsežniji, u trajanju čak 50 minuta glazbenog programa: Claude Debussy “Premiere Rhapsodie” bila je zadana skladba, zatim je izveo Sonatu za klarinet i klavir br. 2 u Es-duru Johannesa Brahmsa te skladbu hrvatskog skladatelja, za koju je Toni odabrao četverostavačno djelo „Histriatria“ našeg učitelja klavira Hrvoja Puškarića, a s kojim Toni surađuje već dugi niz godina i koji je s njim izveo navedeno djelo.

U finalni krug ušla su četiri natjecatelja. Za izvedbu su mogli birati između nekoliko koncerata virtuoznog karaktera. Toni je izabrao Koncert za klarinet američkog skladatelja Aarona Coplanda. Tonijeva dodatna prednost na natjecanju bila je što je sve skladbe izvodio napamet, unatoč tome što je svega par skladbi u pravilu trebalo izvoditi bez nota.

Po završetku finalnog kruga, osvojivši 1. nagradu, Toni je proglašen pobjednikom natjecanja. Osim novčane nagrade, nagrađen je profesionalnim studijskim snimanjem (Virtualna iskaznica), te solističkim nastupom uz pratnju simfonijskog orkestra HRT-a.
Najiskrenije čestitke našem mladom učitelju Toniju, uz želju za još mnogim uspjesima na njegovom glazbenom putu!

toni kranjac uš matko brajša rašan klarinet natjecanje