Točka susreta djece i mladih: Rabac dobio tematsko – edukativno igralište

Točka susreta djece i mladih: Rabac dobio tematsko – edukativno igralište

18.2.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Dječje igralište „Giuseppina Martinuzzi“ u Rapcu prvo je tematsko – edukativno igralište na području Grada Labina, čiji je cilj očuvanje ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanje održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a Alba, a koje je i danas službeno prezentirano javnosti.


Radovi koji su započeli krajem prošle godine obuhvatili su zemljane radove, iskope i pripremu podloge terena u gabaritima novog igrališta, građevinske radove, postavu rubnjaka, tlakavaca, izradu temelja za sprave, dobavu i montažu novih sprava, urbane opreme, klupica i koševa za smeće, montažu ograde i uređenje okoliša samog igrališta kao i postavu antistres podloga ispod svake od sprava.


Ciljne skupine su djeca i mladi naselja Rabac, učenici osnovne škole, polaznici dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“, dok su krajnji korisnici mještani naselja Rabac i turistički posjetitelji. A upravo su u fokusu današnjeg otvorenja igrališta bila djeca, učenici osnovne škole u Rapcu, koji su na samo sebi svojstven način prikazali koje su sve mogućnosti ovog igrališta. Naime, osim samih sprava raznih morskih motiva, igralište je zamišljeno i kao učionica na otvorenom što daje dodatnu mogućnost za odvijanje nastave.


„Prije svega, upućujem veliku zahvalu Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu Alba i svima onima koji su radili na tome da privučemo bespovratna sredstva, jer ovo predivno igralište koje je napravljeno u maritimnom stilu je igralište koje neće koštati niti jednu lipu građane Labina i ja bih se usudio reći da je ovo pravi primjer kako bi sve drugo trebalo funkcionirat. Često nam kažu da nema Europe, ne bi ništa ni radili. Da bi izvukao novac iz Europe, moraš bit jako mudar i uporan, a to je upravo naš FLAG kao i LAG Istočna Istra koji su u nekoliko godina povukli skoro 4 milijuna Eura i povlači ih na jedan vrlo marljiv način i povlači ih na više različitih spektara, a jedan od tih je upravo ulaganje u naše najmlađe o kojima toliko pričamo“, rekao je na današnjem otvorenju labinski gradonačelnik Valter Glavičić te nastavio: „Lijepo mi je vidjeti djecu iz rabačke osnovne škole da se nalaze na modernim spravama za igru, koje su napravljene u stilu Rapca, a koji je nekada bio jedno malo ribarsko selo. Lijepo je da oni to znaju i da kroz boravak na svježem zraku i da kroz, ne samo ove spravice, nego i kroz ove edukativne table uče i o morskim životinjama, uče o moru i uče kako to more treba voljeti, jer je sigurno naše predivno bogatstvo koje moramo sačuvati. Igralište je praktički gotovo, još samo fali zelena površina da se posije trava, fale još vrata na ulazu, ali mislim da je jedno od najljepših igrališta na cijeloj Labinštini“, zaključuje Glavičić.


Rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta „Giuseppina Martinuzzi“ u Rapcu omogućeno je putem mjere 2.2.1. "Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Alba", a sufinancirano je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. U tom kontekstu, današnjem susretu nazočila je i Mirela Faraguna, voditeljica FLAG-a Alba putem kojeg je provedba ovog projekta i omogućena.


„Drago mi je da je ovo prvo tematsko igralište na području Labinštine i da djeca imaju prilike na ovaj način učiti o ribarskoj baštini Rapca, ali o morskim organizmima i o moru i na taj način razvijati ljubav prema morskom okolišu“, dodala je Faraguna.


Grad Labin, kao ponosni vlasnik certifikata Grada za mlade, ali i kao grad prijatelj djece, u zadnjih je par godina puno uložio upravo u gradnju i obnovu dječjih igrališta. Kao što smo danas i svjedočili, na igralištu su nas dočekala djeca, pokazala su nam koliko su ovakva mjesta za njih bitna i potrebna. Ovo igralište ima višestruke koristi: ovo je mjesto na kojem naša djeca sa svojim roditeljima mogu provesti kvalitetno svoje slobodno vrijeme, mogu se upoznati s ribarskom tradicijom našeg podneblja, a mogu se i educirati, jer je isto zamišljeno kao učionica na otvorenom.


A ni najmlađi školarci nisu krili oduševljenje novim mjestom za igru pa je, između ostalih, Viktorija istaknula da joj se najviše sviđa što su dobili učionicu na otvorenom, gdje se mogu učiti. Maris je dodala da nikada nije bila na tako lijepom igralištu, a obzirom da živi u blizini, i popodneva provodi u igri ovdje.


Vrijednost radova na rekonstrukciji i opremanju iznosi 687.297,52 kn, a za građevinski dio radova odabrano je trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o. iz Labina, dok je nabavu i postavu tematske opreme odradila tvrtka Redox d.o.o. iz Zagreba.

rabac igralište grad labin FLAG alba