Tjedan obilježavanja 96. obljetnice Labinske republike

Tjedan obilježavanja 96. obljetnice Labinske republike

23.2.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Današnjom konferencijom za novinare održanoj u prostorijama Grada Labina predstavljen je program obilježavanja 96. obljetnice Labinske republike.

Na samom početku okupljenima se obratio gradonačelnik Tulio Demetlika te rekao kako Labinština u četvrtak, 2. ožujka 2017. godine obilježava 96. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine poznatih kao Labinska republika, jedan od najznačajnijih povijesnih događaja Istarskog poluotoka. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Naglasio je kako je obilježavanje  «Labinske republike» naša obaveza spram poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine.

 
Program obilježavanja trajati će od 27. veljače do 5. ožujka 2017. godine. Uz mnoga događanja, kulturnog, sportskog, edukativnog i zabavnog karaktera, u tom razdoblju bit će osvijetljena dva najveća rudarska spomenika na području grada, i to na lokaciji Pjacal, nekadašnje rudarsko dizalo – ŠOHT, te spomenik rudaru borcu, koji se nalazi uz samu cestu Pula – Rijeka, u centru grada. Činom osvjetljavanja rudarska ostavština dodatno dolazi do izražaja. Prvi je ovo korak Grada u tom smjeru, jer su već spremni idejni projekti za trajno osvjetljavanje ovih labinskih simbola.

 
Komemoracija povodom 77. obljetnice rudarske tragedije u Raši održat će se 28. veljače u Gradskoj vijećnici u Raši, dok će se 1. ožujka predstaviti monografija uvaženog labinskog umjetnika Eugena Kokota. Knjigu će predstaviti: autor Milan Bešlić, dr. sc. Berislav Valušek, Ervin Dubrović, povj. umjetnosti i dr.sc. Dinko Čutura.

 Najznačajniji datum u  rudarskoj povijesti Labinštine 2. ožujka obilježit će se komemoracijom na Krvovoj placi u jutarnjim satima te projekcijom novog promotivnog videa Grada i otvorenjem arhitektonske izložbe „Cesare Valle“,  „ATRIUM and Restoration of Modern Architecture“ i „Projekt KOVA“, te fotografske izložbe Luce Massarija,  Sandra Lendnera i naše sugrađanke Aleksandre Đorđić u Gradskoj knjižnici Labin u večernjim satima.  Iste večeri u prostorijama Kluba studenata Istre „Mate Balota“ u Zagrebu biti će postavljena izložba radova Žike Tasića nastalih 60-ih godina u labinskom rudniku.

Najznačajniji događaj je zasigurno Međunarodni simpozij na temu urbanizma i arhitekture realizirane u razdoblju  nedemokratskih režima XX. stoljeća koji se održava 3. ožujka u Gradskoj knjižnici Labin.

 Znanstveni skup detaljnije je predstavila potpredsjednica udruge Atrium Irina Belušić – Maggi.  Simpozij organiziraju Grad Labin, Međunarodna udruga ATRIUM i  Udruženje hrvatskih arhitekata. Napomenula je da će predavači na simpoziju, biti renomirani stručnjaci s područja moderne povijesti, arhitekture, urbanizma, konzervatorstva i dizajna: Prof. Ulisse Tramonti, Sveučilište u Firenzi, Odjel arhitekture; Doc.dr.Sonja Ifko, Fakultet za arhitekturu Ljubljana; Prof. Karin Šerman, dr.sc., Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sanja Cvjetko Jerković, dipl.ing.arh. i drugi.

 Osim simpozija 3. ožujka na programu su otvorenje izložbe renomiranog autora Antuna Motike, izbor iz Zbirke umjetnina Grada Pule, u Gradskoj galeriji Labin u  19 sati te u 21 sat koncert Franka Krajcara i Indivie u labinskom Rock caffeu, kojega Grad Labin poklanja svojim sugrađanima.

U subotu, 4. ožujka u jutarnjim satima održat će se rukometni turnir za dječake i šahovski turnir „Labinska republika“, a u večernjim satima alternativna Labinska scena nastupit će za Dan rudara u Rock caffeu Labin. 

 Vedran Kos, kustos gradskog muzeja rekao kako obilježavanje 96. obljetnice Labinske republike završava u nedjelju, 5. ožujka, finalnom utrkom  Zimske lige u trčanju na kojem se očekuje oko 500 sudionika. Simbolika koju povezujemo sa baštinom rudarstva je ta da će start i cilj same utrke biti smješten kraj nekadašnje zgrade 2. Marta.

Udruženje obrtnika Labin s labinskim će se restoranima originalnom gastro ponudom odnosno kovarskim jelovnicima uključiti u obilježavanje Dana labinske republike od 27. veljače pa do 5. ožujka.

 

 

labinska republika demetlika rudarenje kova je nasa