Tigrasti komarci u osvajanju Istre

Tigrasti komarci u osvajanju Istre

1.5.2008. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Od 2005. godine, kada je prvi put zamjećen, tigrasti komarac osvaja sve više područja u Istri. Ispočetka su to bila mjesta oko vulkanizerskih radionica, pristaništa i lučica, jer se najčešće širi automobilskim gumama i plovilima, a danas se udomaćio u mnogim urbanim sredinama u Istri. Tako možemo reći da je osvojio skoro cijelu zapadnu obalu Istre, južni obalni pojas a od istočnog dijela poluotoka tek je prošle godine pridošao u naselja Raša i Labin. Kao jajašce je prezimio u različitim posudama sa vodom u koje su ženke na jesen uspjele položiti jajašca.

 

Jajašce cijeli zimski period miruje i tek sada, kada temperatura vode poraste (iznad 11 °C) ali i kada svijetli dio dan dovoljno odulji započinje razvoj ovogodišnje prve generacije. Zbog još uvijek relativno hladne vode u leglu razvoj ličinke traje sporo pa će prvi leteći oblici doći za koji tjedan. To nam ostavlja vremena za akciju. Sve posude sa i malom količinom vode treba prosuti i na taj način  ličinkama prekinuti razvoj. Ukoliko iz nekog razloga vodu ne možemo prosuti potrebno je nazvati Zavod za javno zdravstvo koji će posebnim preparatima koji uništavaju selektivno samo ličinke komaraca riješiti problem.

 

Tako možemo bitno utjecati i na brojnost komaraca kroz cijelu sezonu jer će se ljetne brojnije  generacije komaraca upravo razvijati iz ovih prvih proljetnih jedinki koje su manje brojnosti  (pri temp. 25 °C razvoj traje 5-10 dana).

 

 

Ukolko vremenski uvjeti posluže,, uz visoke temperature i povremene padaline, kroz ljetni period možemo imati i 5-6 generacija. Tigrasti komarac izaziva jake kožne reakcije na mjestu uboda . Uz to postoji i potencijalna opasnost prijenosa nekih, za nas novih, uzročnika bolesti kojima samo on može biti prijenosnik.

 

 

Upravo takvu pojavu su doživjeli žitelje područja kod Ravenne u Italiji u kolovozu 2007. kada je tigrasti komarac, koji se tamo već godinama udomaćio, uspio prenijeti Chikungunya virus i izazvati malu epidemiju od 160 oboljelih.

 

Zbog takvih rizika neophodno je različitim postupcima smanjenja brojnosti komaraca držati pod kontrolom. Svakako je jako bitno da sami žitelji shvate da sami oni ostavljanjem posuda sa vodom u  vrtovima i okućnicama doprinose da se komarci razviju u većem broju čime ugrožavaju sebe ali i svoje susjede.

tigrasti komarac epidemija bolest prijenosnici Istra