Tematska sjednica "Mladi i alkohol"

Tematska sjednica "Mladi i alkohol"

12.12.2008. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

 Na temelju višegodišnje suradnje Rijeke i Labina na programskim sadržajima zdravih gradova, a u skladu sa zajednički dogovorenim programom, održana je sjednica Gradskog vijeća mladih Grada Rijeke na temu «Mladi i alkohol« u kojoj su sudjelovali i mladi vijećnici iz Labina: Karla Kravanja, Mario Gigović, Dundara Romina, Elena Vlačić i Veronika Jelić uz voditeljice Lauru Kokot i Delfinu Arapović.

  Tematskoj sjednici su u Labinu i Rijeci prethodile pripreme učenika u registriranju i propitivanju vrijednosnih stavova mladih i okoline u odnosu na konzumiranje alkohola, njegovu prisutnost, pristupačnost i privlačnost u sadržajima života kroz osnovnu i srednju školu. Iz ukupno prezentiranih podataka proizašlih iz anketnih ispitivanja kao i rasprave u vezi toga, proizlaze dosta podudarni pokazatelji da mladi u obje sredine dolaze u doticaj s alkoholom relativno rano, najčešće pod utjecajem društva i prijatelja, za što je najkritičnija dob oko 14.godine.

 

Konzumacija započinje sa pivom, nastavlja se sa vinom, te prelazi na žestoka pića, uz pretežnu konzumaciju izvan kuće. Pritom se po iskazima mladih  zakonska ograničenja izlaska maloljetnika u noćnim satima  kao i ni zabrana prodaje i posluživanja alkohola maloljetnicima mahom ne poštuju od strane odraslih, a mladi koji piju su prihvaćeni i uvaženi u svom okruženju. To naznačuje da je konzumiranje alkohola značajno prisutna i prihvatljiva pojava i model ponašanja po viđenjima znatnog broja ispitanika, te da kao takva  doprinosi i dodatnom uvažavanju i značaju pojedinca u tom krugu, koji sami ispitanici karakteriziraju veoma raširenom pojavom.

Dio naznačenih i naglašenih motiva za to su zabava, veće samopouzdanje, veći značaj, utjecaj okoline…

Mladi su vijećnici u vezi takvog trenda kod mladih  iskazali mahom zabrinjavajuće i kritične stavove, ali i kritiku na ukupno društveno okruženje koje bi trebalo biti aktivnije i efikasnije u suzbijanju sve većeg konzumiranja alkohola od strane mladih, kao i razloga koji tome doprinose.

Tu su temu labinski vijećnici prikazali putem izrađene PowerPoint prezentacije. Informirali su prisutne i o aktivnostima Vijeća za komunalnu prevenciju koje djeluje u Labinu upravo s ciljem prevencije i sprečavanja rizičnih ponašanja u zajednici, u okviru čega očigledno značajno mjesto zauzimaju mladi i alkohol.Djelovanje vijeća je upravo pokušaj  povećanja odgovornosti odraslih i nadležnih institucija na dosljednijoj prevenciji i kontroli mnogih čimbenika ( policija, inspekcije, sudovi, škole, ugostitelji, trgovci….) za smanjenje loših pojava vezanih uz mlade i alkohol i širih loših društvenih posljedica koje iz toga proizlaze.

mladi društvo mladi tematska sjednica Delfina Arapović Romina Dundara Laura Kokot Veronika Jelić Mario Gigović alkohol Elena Vlačić Karla Kravanja