Tea Bičić pobjednica 44. Grisije

Tea Bičić pobjednica 44. Grisije

15.8.2011. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Prije no što je nastupilo moderno doba specijalizacije nije bilo prevelike razlike između zanatlije i umjetnika. Umjetnik je u svom zanatu bio naprosto ''il miglior fabro''. Juraj Dalmatinac bio je graditelj i klesar, Benvenuto Cellini zlatar - oni se nisu držali posebnim ''umjetnicima''. Umjetnost je i danas zadržala nešto od te demokratičnosti: svatko tko može držati u ruci olovku ili dlijeto može biti ''umjetnik'' - ako to jest", napisao je rovinjski pisac Antun Šoljan davne 1976. godine za Grisiju, najdugovječniju i najveću izložbu na otvorenom, koja se od daleke 1967. održava u istoimenoj rovinjskoj ulici.

Šoljan, koji je tada Grisiju vidio u sajmenom, pučkom i neobvezatnom karakteru, imao je pravo pa se protekle nedjelje, kada je Grisia doživjela svoje 44. izdanje, uzduž vijugave ulice koja vodi do velebne crkve svete Eufemije moglo vidjeti zanimljivih uradaka, kako amatera, tako i profesionalaca. Od oko 250 izlagača tek je osam bilo diplomiranih umjetnika, 62 studenta i čak 150 samoukih umjetnika, odnosno onih koji se takvima osjećaju. Uz odrasle, svoje je radove izložilo i 28 mališana - mladih, originalnih i kreativnih stvaralaca.

 Razgledavajući mnogobrojne eksponate - slike, manje ili više provokativne instalacije, jednostavne i komplicirane izloške - žiriju je bilo teško odabrati najbolje. Ipak, umjetnik Eugen Borkovsky, viša kustosica Muzeja grada Pazina Marija Ivetić te Jasmina Bavoljak, viša kustosica Klovićevih dvora iz Zagreba, prvu su nagradu dodijelili Tei Bičić za njena ulja na platnu, a riječ je o otkupnoj nagradi u iznosu od 7.500 kuna.

Drugu je nagradu, u iznosu od pet tisuća kuna, osvojila Jasna Šikanja, treća, također pet tisuća kuna, pripala je Ani Glažar, dok je četvrto mjesto i nagradu od 4,5 tisuća kuna osvojila Marija Ćurčić. Prvo i drugonagrađena osvojile su pršut i sir, koji se tradicionalno dijele s ostalim umjetnicima i sudionicima.

Dodijeljene su i četiri otkupne nagrade sponzora u iznosu od 4,5 tisuća kuna - Turistička zajednica Rovinja otkupit će rad Nataše Bezić, Maistra Silvane Konjevoda, tvrka Esel iz Kurila djelo Milana Marina, a Arh studio iz Rovinja djelo Alema Hadžiegrića.

Nagradu za primijenjenu umjetnost osvojila je Rea Vargalović, a posebne pohvale žirija dobili su Silena Košara za fotografiju, Olja Grubić za crtež, Elvis Berton i Doris Janković za slikarstvo te Militsa Marx za umjetničku akciju.

Nagrade su uručili viši kustos rovinjskog Zavičajnog muzeja Dario Sošić te dogradonačelnik Marino Budicin, koji je zajedno s Marijom Smolica, ravnateljicom Zavičajnog muzeja, organizatora izložbe, u jutarnjim satima i otvorio Grisiju.
Visoke temperature nisu spriječile mnogobrojne posjetitelje da razgledaju ovu jedinstvenu izložbu, a komentari i impresije bili su, kao i obično, različiti - jedni su bili kritični, a drugi oduševljeni.

Ove su godine svojim nastupom ugodnoj atmosferi Grisije pridonijeli i mladi glazbenici, Rovinjka Anna Tiani te Julien Osty, koji su izvodili jazz standarde. Izložba je realizirana sredstvima Grada Rovinja te njegove Turističke zajednice. (Mihaela MEDIĆ, snimio Saša MILJEVIĆ)

 

ea bičić grisia rovinj izložba umjetnost slikanje slikarstvo