Tanja Pejić: "Sprdanje s građanima od strane visokopozicioniranih i uglednih građana"

Tanja Pejić: "Sprdanje s građanima od strane visokopozicioniranih i uglednih građana"

20.2.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

"Ukazujem na jedan ''serijski film'', kako je gosp. Gradonačelnik doživio moja pitanja vezana za tajnost menadžerskih ugovora gradskih tvrtki, čiji je on glavni scenarist.

Prije obrazloženja želim izjaviti da Gradonačelnika i direktora Vodovoda može biti sram što se bespoštedno sprdaju sa svim građanima, tako jasno i glasno. Ne samo sa građanima, nego i sa direktorima ostale tri gradske tvrtke.

Radnja tog ''serijskog filma'' odvijala se na način da sam najprije tražila uvid u postojeće menadžerske ugovore. Gradonačelnik je govorio da se svi ti ugovori vode kao poslovna tajna. Nakon toga sam tražila pojašnjenja tj. razloge zbog kojih su takvi ugovori poslovna tajna. Da bi nakon deset mjeseci gradonačelnik izjavio da nisu nikada postojali menadžerski ugovori te da su samo neki poslovna tajna. Na pitanje razloga i opravdanja da se ugovori vežu na poslovnu tajnu nije nikada odgovorio.

Dana 31.1.2019.g. uputila sam tvrtkama 1. Maj Labin d.o.o., Labin stan d.o.o., Labin 2000 d.o.o. i Vodovod Labin d.o.o. zahtjev za uvid u ugovore temeljem kojih su odgovorne osobe gradskih tvrtki zasnovale radni odnos, od dana kada su počele obnašati tu funkciju.

Dana 18.2.2019.g. dobila sam traženu informaciju od tri gradske tvrtke, da bi 19.2.2019. dobila i od četvrte, od Vodovoda Labin d.o.o.

Od svih nabrojanih gradskih tvrtki, jedino je Vodovod Labin d.o.o. dostavio nepotpunu informaciju na način da je dostavio preslike ugovora o radu od 2016.g. i od 2018.g. Informacija je nepotpuna jer direktor Društva tu funkciju vrši od 1.9.2004.g.

Vodovod Labin d.o.o. jedini, pored ostale tri gradske tvrtke nije prikazao iznos plaće za ugovor koji je sklopljen prije sklapanja posljednjeg ugovora (koja je sastavni dio ugovora o radu).

Odnos visokopozicioniranih osoba u ovom slučaju bi u demokratskim civiliziranim sredinama bio strogo sankcioniran s obzirom da se radi o namjernom iznošenju netočnih informacija te namjernom obmanjivanju građana. Paradoks je veći što je viša funkcija te osobe jer se ista temelji na radu za opći interes.

Upućujem prijedlog svim gradskim tvrtkama da na svojim stranicama objave ugovore odgovornih osoba kao i kolektivne ugovore o radu (kroz prikaz koeficijenata i pripadajućih osnovica) kako bi se uštedjelo vrijeme na ovakve upite i dokazala transparentnost djelovanja.

S obzirom da je Gradonačelnik odlučio staviti ''sva jaja u istu košaricu'' (najriskantniji potez, oblatio je sve navedene gradske tvrtke), ipak je iz te košarice iskočilo samo jedno jaje i razbilo se. Inače bi se razbila cijela košarica, ali ovaj slučaj dokazuje suprotno. Radi jednog jajeta riskirati dignitet ostalih i sebe? Za koga? Radi čega? Za ''opći'' interes?

U idućem priopćenju (nakon odgovora Povjerenika za informiranje) ukazat ću na veličine plaća svih gradskih tvrtki kao i neke druge parametre kroz njihovu korelaciju sa osobama koje potpisuju takve ugovore u ime Društva, pored potpisa Direktora. A sve kako bi se ukazalo na stručnost tih osoba u obnašanju tako ''odgovornih'' funkcija, koje se tiču općeg interesa, barem bi trebale. Kao i na odgovornost odgovornih.

Na posljednjoj sam sjednici najavila da ću do kraja svog mandata raditi na transparentnosti, ali se bojim da je ne bi razradila ni da imam šešnajst mandata, ovim tempom. Ispričavam se svim građanima kojih se ovaj ''serijski film'' ne tiče, tj. svima vama kojih nije briga kako Društva upravljaju Vašom imovinom i Vašim novcem. Ovo su osnove transparentnog djelovanja, jer ukoliko niste informirani, ne možete znati da li je poslovanje u skladu sa ekonomičnošću ili nije."


Tanja Pejić


tanja pejić vodovod labin gradsko vijeće menadžerski ugovori