Tanja Pejić: Ispričavam se direktoru Vodovoda Labin, Dinu Škopcu

Tanja Pejić: Ispričavam se direktoru Vodovoda Labin, Dinu Škopcu

13.12.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Ovom prilikom, odazivam se na poziv gradonačelnika Valtera Glavičića, koji me na prošloj sjednici dva puta pozvao na ispriku direktoru Vodovoda. Nisam se mogla odazvati tom pozivu na samoj sjednici, s obzirom da ima dosta točaka po kojima se želim ispričati, a ne želim niti jednu izostaviti.


Ovim putem se javno ispričavam direktoru Vodovoda za sva moja pitanja kojima sam dovodila u pitanje njegovo poslovanje, kao i redovito pozivanje na odgovornost. Za početak, vraćam se na poziv gradonačelnika koji me prozvao da bi bilo ljudski ispričati se. Ispričavam se:


1.      Što sam 26.6.2018.g. u sklopu rasprave po izvješću o poslovanju Vodovoda, ukazala na incident koji se desio na pumpnoj stanici Fonte Gai u Raši, u kojem je skoro nastradao jedan djelatnik. Tražila sam pojašnjenje razloga tog incidenta te jesu li i dalje ugroženi djelatnici, te zašto se slučaj zataškava. S obzirom da na ovo pitanje direktor Vodovoda nije odgovorio u ''prvom krugu'' rasprave, morala sam tražiti riječ i u drugom krugu rasprave kako bih ponovila pitanje. Direktor Vodovoda je izjavio da se nije desio nikakav incident.


2.      Što sam 26.9.2018.g. na 19-oj sjednici izjavila da su dana 24.9. u PP Labin proslijeđene izjave dvoje djelatnika Vodovoda radi utvrđivanja kaznene odgovornosti odgovorne osobe Vodovod Labin d.o.o. Proslijeđene su od strane Inspektorata rada iz Rijeke. Imam uvid u original dopisa Inspektorata rada. Izgleda da se ni on nije desio, iako je bio predstavljen javnosti. Pretpostavljam da je razlog tome što odgovorna osoba uopće ne postoji.


3.      Što nisam stigla postaviti pitanje što se desilo sa prijavom u prošloj točki, s obzirom da je direktor i to negirao. Tu se ispričavam građanima što to nisam stigla pitati.


4.      Što sam na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj 11.12.2018.g. iznosila mišljenje na odgovor koji sam dobila od prethodne sjednice, jer u odgovoru nije bilo odgovora na moja pitanja:


-          Koji su razlozi bili zbog kojih su menadžerski ugovori bili ''poslovna tajna'', konkretno u slučajevima naših javnih tvrtki ?


Potpitanje:


- Ima li opravdanja za zasnivanje menadžerskih ugovora u gradskim tvrtkama, tj. zbog čega se uopće sklapaju takvi ugovori ? Postoji li stvarna potreba tome?


- Što se tiče pitanja odgovornosti; ako se kroz skupštine trgovačkih društava utvrđuju ciljevi i prioriteti poslovne politike, postavlja se pitanje tko snosi odgovornost: direktor ili skupština društva na čelu sa predsjednikom ?


16. Što sam na posljednjoj sjednici na svojem posljednjom ovogodišnjem pitanju bila prozvana na ovu ispriku. Izjava gradonačelnika iz 9-og mjeseca:


''Skupština Vodovoda Labin je održana 31. kolovoza 2018. godine i na Skupštini je donesen zaključak da se u roku od mjesec dana napravi revizija cjelokupnog događaja i da se onda sazove nova sjednica Skupštine Društva i da se informira i Skupštinu i cjelokupnu javnost o tom događaju, a u međuvremenu da se pozove Inspektorat rada i da stručno tijelo ispita kompletni slučaj i ustanovi sve relevantne činjenice kako bi se nakon toga mogao donijeti mjerodavni zaključak i dalje postupiti.''


Radi se incidentu koji se bio desio na pumpnoj stanici Fonte Gai u Raši. Prošlo je gotovo 3 mjeseca od njegove izjave.


Pitanje:


''Da li je planirana Skupština uopće održana? Ako je, zašto nema povratnih informacija o tome kako ste i izjavili, a ako nije, zašto nije?''


Očekujem da se gradonačelnik, gospodin Valter Glavičić, još jednom očituje o ovom incidentu i njegovom rješavanju, kako bi građanima mogao konkretno pojasniti rješavanje ove situacije o kojoj građani nisu upoznati, a trebali su biti, kako je bio i najavio. Nije prilično da se jednom šturom nejasnom rečenicom na Vijeću obznani kako je sve završilo, kako nisu utvrđene nepravilnosti, tonom i obraćanjem meni kao da sam ja to znala. Te me se proziva na ispriku. To objašnjenje dugujete građanima, ne meni.


I zaista se ispričavam direktoru Vodovoda, jer na pitanje odgovornosti nije nikada odgovorila glavna i odgovorna osoba, a to je predsjednik skupštine društva, naš gradonačelnik. Ili nije on glavna i odgovorna osoba? Netko mora biti. Na to pitanje mi se nikada nije dao odgovor, a traži se isprika. Više ne znam kome upućujem ispriku.


Na izjavu direktora Vodovoda da se incident nije desio, gradonačelnik nije tražio pojašnjenje te njegove izjave. Ali, moja pitanja su izazvala ispriku. Svaka mu čast. Da mi je odgovorio na pitanja, ne bi ih toliko ni bilo. Očekujem i da se oglasi po navedenom, zašto dopušta da tako visokopozicionirane osobe na čelu gradskih tvrtki lažu vijećnike, građane ?


Stoga, sve ono na što sam prozivala direktora Vodovoda upućujem Vama gradonačelniče. Da ste mi ranije rekli da ste vi odgovoran a ne direktor, ne bih njega ni gnjavila. Međutim, možda ću se i Vama za ovo trebati ispričati jer mi na pitanje odgovornosti niste nikada odgovorili, niti ''u rukavicama''. Nije primjereno pozivati na ljudskost drugoga ako vi okrećete leđa odgovornosti. To je jako licemjerno i neprimjereno od vas kao gradonačelnika, pogotovo sada za vrijeme nadolazećih blagdana.


Imam još puno točaka za ispriku, ali o tome drugom prilikom, nakon što se ustanovi tko je odgovorna osoba u poslovanju gradskih tvrtki i da li se taj pojam uopće definira kroz ugovore o radu, menadžerske ugovore, koje god.


Svima želim blagoslovljene i radosne blagdane !


Tanja Pejić


tanja pejić politika dino škopac gradsko vijeće isprika demagogija