Tako labinski, tako svjetski...

Tako labinski, tako svjetski...

10.6.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Glazba

Na prvijencu Stripsa primijetit ćemo telefon, ključ, škare, pribor za jelo i slušalice. Nešto nedostaje, ali je nešto i viška, zaključuju u »Northern Lights«, »Gino Stavros« i »Follow« bave se jednako glađu u trećem svijetu, kao i suvremenom pop kulturom, a »Letters In Your Mailbox« mogla bi definitivno biti odraz terorizma i naftne krize, ali i one adolescentske, pa postati globalni hit.

Sve vrlo vjerojatno počinje kao referenca na neminovni žrvanj vremena, da bi se potom prešlo na sadržajnije stvari… »Follow LP«, prvijenac labinskih The Orange Stripsa, sigurno jednog od najbolje vođenih pop-rock bandova u povijesti ovog grada, već u prvom broju jasno daje do znanja očekivanja: »Now, I''m 24 I hope there is more«. U sličnoj bi se rimi mogli nadovezati, pa im odvratiti: »Ima, samo što s njima?« Koji ćemo vrag sa svim tim minutama, satima, danima i godinama?
Ostatak albuma, sastavljen od desetak ugodnih i lako slušljivih pop pjesama, ide po toj neminovnoj liniji traženja nečega većeg od nas samih, nečega za što se isplati žrtvovati, pa makar to bila i uštogljena svakodnevica. Da se to zaključiti čak i po ilustracijama na koricama, jer ipak nije CD knjiga da bi ju bilo neprilično suditi po vanjštini. Na prvijencu Stripsa primijetit ćemo telefon, ključ, škare, pribor za jelo i slušalice. Nešto nedostaje, ali je nešto i viška, zaključuju u »Northern Lights«, »Gino Stavros« i »Follow« bave se jednako glađu u trećem svijetu, kao i suvremenom pop kulturom, a »Letters In Your Mailbox« mogla bi definitivno biti odraz terorizma i naftne krize, ali i one adolescentske, pa postati globalni hit. Hoće li senegalski predsjednik Abdoulaye Wade u svom hvalevrijednom recentnom posredovanju pomiriti zaraćene palestinske frakcije, to doista nitko ne zna, pa ni sami Stripsi, ali sigurno je da Afrikanci imaju smisla za ritam. Sve dok melodije dobro zvuče, kao na ovom albumu, nedefinirana su mjesta izrazito privlačna, čak i nekako univerzalna. Na kraju, navedimo i par tehničkih detalja. Za one koje zanima zašto je taj »piece of art«, taj tako labinski i tako svjetski album, istodobno svjež kao limunada i težak kao kokosovo mlijeko s 25 posto masnoće, toliko kasnio, slijedi citat frontmana banda Valdeta Lubotenija iz popratnog materijala.
- Odlučili smo cijeli proces od snimanja do izdavanja albuma obaviti sami. Uključivalo je to financiranje snimanja od samog banda, osnivanje udruge kao pravne osobe da bismo ga mogli izdati, rješenje dizajna, nabavu nekih kodova koji su morali doći iz Londona, neki iz SAD-a, nebrojeno mnogo papirologije, tisak, itd. Ali, tko se žali?, navodi vokal i vođa grupe.
Službeni datum izlaska je 1. srpnja, ali album se može nabaviti i sada, preko internetskih stranica banda, a kasnije će ga distribuirati Dallas. Podsjetimo, The Orange Strips, uz Lubotenija, čine na gitari Borjan Batagelj i Goran Brezac, klavijaturist Vedran Gergorić, basist Tedi Mirković i bubnjar Goran Nalić. Za dodatnu dionicu na glasoviru u pjesmi »Follow« pobrinuo se Bruno Krajcar. Vrijedi pohvaliti i to da je posljednja pjesma »Loell Duinn« posvećena prerano preminulom glazbeniku Vedranu Česniku, koji se s jednakim žarom kao i Stripsi posvećivao svom bandu. Veći dio snimanja i produkcije obavljen je u studiju Radija Pule, dok su tri pjesme svjetlo dana ugledale u riječkom studiju Pećine. Službeni su izdavači Udruga za promicanje urbane kulture iz Labina, Coalmine Media te američki TimeLine Music.


Kristian STEPČIĆ REISMAN

The Orange Srips Follow LP album pop rock indie glazba Valdet Luboteni Brno Krajcar