„Tag cloud“ na Labin.com-u

„Tag cloud“ na Labin.com-u

30.3.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

TAG CLOUD je skupina relevantnih oznaka koja odgovara veličini(masi) komunicirajućih jedinica na websiteu. Uobičajeno sadrži od 30 do 150 oznaka i pojavljuje se u obliku aplikacija na taj način da se veličinom slova ističu pojmovi koji su više istaknuti na web siteu.

 

Primjerice se to odnosi na „Tagove“(ključne riječi): „Labin“,“Rockwool“,“Raša“,“Potpićan 98“……

 

Drugim riječima: Tag je ključna riječ ili termin povezan sa cijelom ili dijelom informacije (fotografijom,člankom,blog unosom ili video clipom) kojom korisnici kategoriziraju kompjuterske datoteke,web stranice, digitalne slike i Internet bookmarke.

 

Oblak(cloud) tagova je popis tagova nekog sajta obično u abecednom redoslijedu sa frekventnijim tagovima u većem fontu. U Web-u 2.0 navigacija sitea provodi se putem oblaka tagova, a ne popisa kategorija.

 

Prednosti tagiranja stranica su da nije potrebno skrolanje kroz stranice da bi se stekao cjelovit pregled, popularnije kategorije se izražavaju većim fontovima pa korisnici unaprijed lakše određuju količinu sadržaja u nekoj kategoriji prije klikanja, struktura clouda obično vjerno odražava osobine websitea.

 

Tag cloud je organizacijsko sredstvo korisnika za web navigaciju,budući da korisnici sami mogu bookmarkirati sadržaje i birati tagove.

Labin.com je upravo realizirao TAG CLOUD, stoga su bitne " ključne riječi" koje pišemo svi mi uz članke, fotografije, kolumne te ostalo što objavljujete, vidljive u krajnjoj liniji kroz tag cloud. Tako ćete klikanjem na pojam u TAG CLOUD-u lakše pronaći sve članke, slike vezane uz taj pojam, jer su tagovi ujedno i linkovi.

Za sad je tag cloud relevantan samo za rubriku „vijesti“, a za ostale rubrike, uskoro.

 

Nakon ulaska u neku vijest sa strane imate širi popis tagova, te popis svih ključnih riječi koje smo svi mi zajedno kreirali unosom svih članaka na ovaj website, te time omogućili lakše snalaženje i ovo mjesto učinili što je moguće boljim za socijalnu interakciju.

 

Daljnje preinake u tom pravcu slijede.

Tagove možete dodavati i sami ukoliko ste se registrirali na labin.com-u te tako kreirati svoju listu tagova, možete im se smijati i tražiti najzanimljivije, te koristiti kao zamjenu glavnoj navigaciji sitea, ondosno arhivi,a možete i sami pronaći vlastiti način kako ih koristiti.

 

Ovdje stvarno nema pravila. Koristite nazive koji su vama razumljivi.

Ušteda vremena, maksimalna informiranost, dobra zabava, mogućnost vlastite participacije, otvorenost te povezivanje sa ljudima cilj je kojim se teži.

 

Tag cloud wikipedia 

Tag cloud labin.com web 2.0. internet komunikacija socijalni bookmark ključne riječi