Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježen je 20. ožujka i SŠMB-u virtualnom izvedbom monodrame "Živi zakopani" Maše Kolanović

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježen je 20. ožujka i SŠMB-u virtualnom izvedbom monodrame "Živi zakopani" Maše Kolanović

23.3.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovogodišnju poruku napisali su Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom i predsjednica ASSITEJ-a Yvette Hardie, a poruku u cijelosti možete pročitati u nastavku.

“Poštovani i dragi prijatelji, veliki i mali, mali i veliki, svi vi koji volite kazalište i njegovu čarobnu moć, čestitam vam veliki dan kazališta za djecu i mlade kojeg slavimo u cijelom svijetu i u svim kazalištima koja stvaraju začudne, maštovite i inspirativne predstave baš za vas i sve ljubitelje kazališne umjetnosti koji će nam se tek pridružiti.

Kazalište ima i čuva onu neotkrivenu tajnu koja svojom snagom pobuđuje najiskrenije osjećaje i nalazi put do srca svakog gledatelja, koji svojom vjerom u ispričano, pokazano i proživljeno, nalazi put do novih saznanja i spoznaja koja svakom od nas širom otvara vrata mašte te nas potiče da svijet oko sebe doživljavamo boljim nego što on možda doista i jest.

Svakom kazališnom umjetniku i djelatniku upravo ste vi, draga publiko, glavna inspiracija, motivacija i odgovornost u promišljanju i stvaranju. Vaša spremnost da se prepustite čaroliji i mašti prikazanog na sceni pokreće imaginaciju autora i glumaca i tako postajete motor i pokretač kreativnosti.

Kazalište može bez svega, ali ne može bez glumca i publike. Dovoljan je jedan glumac i jedan gledatelj da se stvori kazalište, ali ako nema gledatelja nema ni kazališta. Stoga draga publiko vi baš vi ste kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da se svi uključimo i omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi. Roditelji, bake, djedovi, svi članovi porodice i prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori povedite svoje najmlađe u kazalište ili bar krenite kad oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji od kad je svijeta i vijeka. DOBRODOŠLI U KAZALIŠTE!”

(Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, Karlovac)

Dramatizacijom pripovijetke "Živi zakopani" iz zbirke Maše Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče", Lucija Miletić, maturantica opće gimnazije, pod vodstvom je svoje mentorice Amneris Ružić Fornažar izvela monolog na županijskoj razini susreta LiDraNo 2021. OVDJE!

kazalište svjetski dan kazališta monodrama srednja škola mate blažina