Sveti Just – zaštitnik Grada Labina

Sveti Just – zaštitnik Grada Labina

2.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zaštitnik Labina Sv. Just slavi se 2. studenog, ali kako je to i Dušni dan, u našem se gradu obilježava prve nedjelje nakon Dušnog dana, odnosno ove godine 6. studenog. Toga će se dana održati Sveta misa u Župnoj crkvi u Starom gradu u 11,00 sati, a nakon Svete mise Grad Labin i Župni ured zajednički organiziraju prigodno druženje.

Sveti Just (Justo) iz Trsta (talijanski Giusto di Trieste, latinski Justus), mučenik iz IV. stoljeća, zaštitnik je tršćanske biskupije i talijanskog grada Trsta, u kojem mu je posvećena slikovita, starodrevna katedrala. Prema nekim izvorima bio je rodom iz Akvileje. U znaku svoga imena bio je pravedan čovjek, poznat po svojem milosrđu, brizi za siromahe i pokorničkom životu. Za vrijeme Dioklecijanovih i Masimijanovih progona, progonjen je i naposljetku uhićen zbog svoje vjernosti Kristu Gospodinu. Tražili su od njega da žrtvuje poganskim bogovima, ali on je to odbio. Sudac Mannaccio zatvorio ga je u tamnicu i zatražio od njega da se predomisli. Kad je idućeg dana Just potvrdio svoju vjeru u Krista, okrutno su ga izbičevali. Na današnji dan, 2. studenoga 303, svezanih nogu i ruku, s olovom oko tijela, bacili su ga sa čamca u valove Tršćanskog zaljeva. Prema predaji dogodilo se to ispred današnjeg rta svetog Andrije.

More je vratilo tijelo na površinu i donijelo ga na obalu. Svećenik Sebastijan i pobožni kršćani prenijeli su Justovo tijelo na brežuljak iznad grada i tamo ga pokopali. Kasnije je nad njegovim grobom podignuta starokršćanska bazilika, današnja katedrala, simbol grada Trsta i njegove duge povijesti. Postoje dokazi da su svetog Justa slavili u Trstu već u VI. stoljeću. Sveti Just je i zaštitnik našeg grada Labina. Ostaci njegove crkve nalaze se na mjestu današnjeg zvonika koji nosi njegovo ime. Crkva je vjerojatno izgrađena krajem VI. stoljeća, za vrijeme seobe naroda u VII. stoljeću srušena je i zapaljena, a obnovljena je u X. stoljeću. Na ostacima crkve sagrađen je 1623. zvonik.

sveti just zaštitinik grada labina