SVETA NEDJELJA: Encu Mohoroviću nagrada za životno djelo, a Sari Bernaz, Paoli Širol i OPG-u Piero Licul priznanja

SVETA NEDJELJA: Encu Mohoroviću nagrada za životno djelo, a Sari Bernaz, Paoli Širol i OPG-u Piero Licul priznanja

9.10.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko vijeće Sveta Nedelja na temelju prijedloga općinske komisije za dodjelu priznanja donijelo je na posljednjoj sjednici odluku o dodjeli javnih priznanja. Prijedloge je vijećnicima u ime komisije iznio njezin predsjednik Silvano Vlačić, a dobitnicima će priznanja biti uručena na svečanoj sjednici općinskog vijeća u povodu Dana općine 16. listopada. Nagradu za životno djelo za doprinos na području sporta dobit će dugogodišnji sportski djelatnik u nogometu i bivši nogometni sudac Enco Mohorović kojeg je predložio NK Polet iz Snašića.

- Smatram da na području naše općine ima još ljudi koje treba nagraditi za životno djelo, ali ih nitko ne predlaže, neke se nitko ne sjeti, a za neke se i ružno priča. Sve čestitke gospodinu Mohoroviću na priznanju, uz opasku podržao je prijedlog NK Poleta i komisije nezavisni vijećnik Miljenko Vidić. Općinska priznanja za doprinos u sportu dobit će mlade sportašice Sara Bernaz i Paola Širol, a za doprinos u   poticanju poduzetništva OPG Piero Licul iz Nedešćine koji se bavi vinarstvom i maslinarstvom. Nezavisni vijećnik Robi Čalović čestitao je svim dobitnicima na sportskom planu kao i OPG-u Piero Licul.

Prijem komunalnog redara

- Priznanja za doprinos u sportu je podstrek svim mladima, a OPG Piero Licul je primjer uspješne obitelji koja maksimalno koristi fondove i primjer je ostalim OPG-ovima iako ima još uspješnih na području naše općine pa vjerujem da će u narednim godinama i oni doći na red za nagrade, rekao je Čalović.

- Posebno me raduje da tu nema politike i da su nagrade spoj onih koji su dali mnogo i onih koji tek počinju pa u narednom razdoblju moraju opravdati ova priznanja koja su dobili. To im treba biti inicijalna potpora da nastave takvim radom, zaključio je općinski načelnik Gianvlado Klarić. Vijećnici su nakon javnog savjetovanja na kojem se nitko nije očitovao donijeli novu odluku o komunalnom redu koja je usklađena s novim zakonom o komunalnom gospodarstvu. Načelnik Klarić je najavio da će se u iduća dva mjeseca završiti procedura za prijem komunalnog redara. Mladen Vlačić (SDP) smatra da svaka kuća mora imati kućni broj, a taj se problem vuče godinama.

Problem enduro vožnji

- Dok ne imenujemo komunalnog redara postojat će šerifovanja po selima i svatko će provoditi pravdu na svoj način. Tome treba pristupiti vrlo ozbiljno, rekao je Vlačić. Postavljajući vijećničko pitanje nezavisni vijećnik Mario Blečić pitao je načelnika što je s rješavanjem problema enduro vožnji, a Klarić je najavio da će do kraja mjeseca sazvati radni sastanak svih struktura. Blečić je ukazao i na problem obrazaca tj. formulara za javno savjetovanje koji su neprimjereni za većinu građana koji to ne mogu ispuniti na adekvatan način, a posebice dio o financijama.

- Dovoljno je da građani postave pitanja ili problem, a na općini je da vidi može li to i kada riješiti, a ne da građani predlažu koliko bi to financijski koštalo, rekao je Blečić. Načelnik Klarić složio se da obrasci moraju biti jednostavniji, razumljiviji i prihvatljiviji pa je zadužio stručne službe da to ispitaju. Maksida Beganović (IDS-HNS) pitala je što je s dimnjačarom, a Klarić je odgovorio da će se taj problem koji je prisutan na cijeloj Labinštini pokušati riješiti zapošljavanjem dva dimnjačara u gradskom poduzeću Labinstan. Suzie Blašković (IDS-HNS) ukazala je na problem prijevoza učenika iz Šumbera u Labin pa je zatražila da se općina uključi.

Autor: Branko BIOČIĆ

općina sveta nedelja opg piero licul sara bernaz enco mohorović priznanje