Svečanosti povodom obilježavanja Dana Labinske republike

Svečanosti povodom obilježavanja Dana Labinske republike

1.3.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Obilježavanje Dana Labinske republike koje nas brojnim sadržajima podsjeća na neizmjerno važne dane labinske prošlosti nastavljeno je danas.

Nakon što se jučer u RKUD-u „Rudar“ održala komemoracija povodom 79. obljetnice rudarske tragedije u Raši, 1. ožujka u jutarnjim je satima zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, uz predstavnike rudara, udruga branitelja i antifašističkih boraca te MUP-a, položila vijenac kraj spomenika rudaru na gradskom groblju u Labinu.

Svečana komemoracija na Krvovoj placi održana je u 9:30 sati gdje su vijenac položili gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i rudar Ante Augustinović, gradonačelnik Grada Idrije iz Slovenije, Tomaž Vencelj i zastupnik u Parlamentu Republike Slovenije,  Bojan Režun.

Na komemoraciji su nastupili i Rina Miletić i maestro Franko Ružić. Prigodne recitacije i pjesme izveli su i učenici PŠ „Ivo Lola Ribar“ Vinež, Fabian Peršić, Lana Batelić i Maria Alba Mohorović. Nakon Krvove place, vijenac su na spomen obilježju u Štrmcu položile zamjenica načelnika Općine Sveta Nedelja Irene Franković i zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

Današnji središnji događaj obilježavanja ovog značajnog datuma za cijelu Labinštinu, svečana akademija, ove se godine održala u Plomin Luci. Akademija je okupila brojne zainteresirane, a prisutnima su se obratili, u ime domaćina, zamjenik načelnika Općine Kršan, Roman Carić, ali i gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, gradonačelnik rudarskog grada Idrije (SLO) Tomaž Vencelj, zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar, predstojnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Draženko Janjušević te saborski zastupnik Tulio Demetlika. Svečanu akademiju uveličao je i zastupnik u Parlamentu Republike Slovenije, Bojan Režun iz rudarskog grada Idrije.

„Bit ću samokritičan i reći da sve što činimo još uvijek nije dovoljno i da moramo više raditi na vrednovanju ne samo nematerijalnih bogatstava iz razdoblja Labinske republike i stoljeća rudarenja, već i onih materijalnih spomenika, simbola labinske republike i rudarenja. Nakon uređenja Pijacala i preseljenja Gradske knjižnice Labin u Mramornu dvoranu, na sanaciju je dugo čekao naš div, simbol rudarstva, ŠOHT. Veseli me što će šoht do kraja ove godine biti saniran. Projektom MINE TOUR  Gradu Labinu odobreno je 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za njegovu obnovu i vjerujemo da ćemo do kraja ovog mjeseca potpisati Ugovor sa izvođačima radova. A ususret velikom jubileju, 100-toj godišnjici Labinske republike, uredit ćemo Spomenik rudaru borcu. Sretan sam što  danas u Plomin Luci potvrđujemo zajedništvo čitave Labinštine, i zato svim rudarima i njihovim obiteljima i cijeloj Labinštini čestitam ovaj dan, uz rudarski „SRETNO“. A u ovo vrijeme kada se Europa prestrojava i kada postoji opasnost da se opredijeli u krivom smjeru, upravo je Labinska republika sa svojim idealima svima nama dala zdrave temelje za koje sam siguran da će se i napredna Hrvatska i Europa opredijeliti u budućem razdoblju." – naglasio je gradonačelnik Glavičić tokom svog govora te istaknuo zajedničku obavezu prenošenja na one koji sada stasaju.

U kulturnom programu nastupili su Antonio Mrzlić, učenice osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ Čepić te Vedran Kos svojim predavanjem o rudarstvu na području Općine Kršan.

Najznačajniji datum u rudarskoj povijesti Labinštine, 2. ožujka obilježit će se sutra svečanim otvorenjem nove boćarske dvorane na Šćirima i boćarskim turnirom „Labinska republika“ s početkom u 9:00 sati.

dani labinske republike labinska republika kova je nasa polaganje vijenaca