Svečano zatvaranje 42. Mediteranskog kiparskog simpozija

Svečano zatvaranje 42. Mediteranskog kiparskog simpozija

6.10.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Udruga Mediteranski kiparski simpozij obilježava 50 godina tradicije jedne od najznačajnijih likovnih manifestacija na ovim prostorima, Mediteranski kiparski simpozij [MKS] koji se gotovo kontinuirano od 1970-ih održava na prostoru Dubrove kraj Labina.

Od 18. rujna do 10. listopada 2020. hrvatski kipar, Denis Krašković [http://deniskraskovic.com/] sudjeluje na 42. Mediteranskom kiparskom simpoziju koji se održava u Parku skulptura Dubrova. U subotu, 10. listopada u službenom programu zatvaranja predstaviti ćemo javnosti novo nastalu skulpturu “Puž” koju su autor i njegov asistent klesar Deni Krizmanić marljivo oblikovali u protekla tri tjedna.

 /Motiv koji sam izabrao za izvedbu u kamenu je puž, kako zbog svoje simbolike, tako i zbog njegove ugroženosti u prirodi, a što je tema kojom se bavim već dugi niz godina (zaštićene životinjske i biljne vrste). Također ovaj motiv, to jest oblik skulpture dopušta i sugerira interakciju publike sa skulpturom a posebno djece. Puž zaista posjeduje jednu dozu samodovoljnosti – on, pučki rečeno, sve svoje nosi sa sobom, i ne mari puno gdje će ga put odvesti. Dom je tamo gdje sam ja – poručuje puž. Da li se onda za njega može reći da je oličenje samopouzdanja? Svakako! Uostalom, svakim svojim pokretom (ma koliko on spor i dosadan izgledao) puž jasno stavlja do znanja da mu mišljenje okoline nije od presudne važnosti, te da on ima neki svoj cilj, svoju rutinu koje se pridržava do zadnjeg daha. Dobro je svjestan svih svojih potencijala i što je najvažnije – obdaren je nevjerojatnim strpljenjem koji mu garantira uspjeh.

- Denis Krašković./

/Odluka da se pokrene kiparski simpozij bila je dalekovidna i višestrano korisna. Labin je u to vrijeme još bio rudarski grad (rudnici su zbog nerentabilnosti zatvoreni 1980-ih godina), pa premda je socijalizam preferirao rudarstvo i tešku industriju, labinjani nisu ozbiljno ni razmišljali o rudarskoj varijanti likovne kolonije Željezare Sisak, već su željeli

da se oda počast kamenu kao jednom od simbola istarskog krajolika. Na taj je način Simpozij u potpunosti opravdao naziv Mediteranski a zbog svojih jasnih lokalnih obilježja, potaknuo je i drugačija razmišljanja o spomeničkoj i javnoj plastici u Istri kojoj će kamen do danas ostati prepoznatljivom odrednicom. Da istarski kamenici spomenici poštuju okoliš u kojem su smješteni te da izražajno progovaraju rječnikom suvremene umjetnosti također je zasluga simpozijskog stručnog savjeta koji je pozivao umjetnike što su krčili put suvremenim idejama i oblicima. Simpozij je tako zaživio i disao punim plućima prvih petnaestak godina kada su njime defilirali domaći i svjetski velikani skulpture ostavivši nam u nasljedstvo impresivnu kamenu plastiku. - Mladen Lučić, iz predgovora katalogu 42. MKS-a./

 O autoru:

Denis Krašković rođen je 1972. godine u Zagrebu. U rodnom je gradu maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn gdje je i predavao na Kiparskom odjelu od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. godine bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije Osijek gdje je predavao kolegije Kiparstvo i Umjetnost u javnom prostoru. 2010. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. i 2016. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu (Mađarska). Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine. 2012. godine osvojio je drugu nagradu na natjecanju The Residents u Olomoucu u Republici Češkoj. 2015. godine osvojio je Grand prix na Zagorskom likovnom salonu. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura od kojih su najpoznatije “Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, “Morž“ i “Janje“ ispred Arene u Zagrebu, te dvije monumentalne skulpture „Neandertalac“ u Krapini. Živi i radi kao slobodni umjetnik u Zagrebu.

denis krašković mks mediteranski kiparski simpozij dubrova park skulptura