Svečano obilježen Dan Labinske republike

Svečano obilježen Dan Labinske republike

2.3.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Današnji dan, 2. ožujka poznatiji kao Dan Labinske republike, svečano je obilježen na području Labinštine.

U jutarnjim satima, zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada, uz nazočne  gradske vijećnike, predstavnike općina Labinštine, udruga branitelja i antifašističkih boraca te javnih službi, položila je vijenac kraj spomenika rudaru na gradskom groblju u Labinu.

Svečana komemoracija na Krvovoj placi održana je u 10 sati gdje su vijenac položili gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, načelnica Općine Trbovlje Jasna Gabrič, zamjenik načelnika Općine Idrija Bojan Režun te Josip Štemberga.

Na komemoraciji su nastupili i voditelj Narodnog muzeja Labin Vedran Kos koji je iznio kratak povijesni prikaz Labinske republike te Mladen Bastijanić sa prigodnom recitacijom. Nakon Krvove place, vijenac je položen i na spomen obilježju u Štrmcu.

Centralni događaj obilježavanja ovog značajnog datuma za cijelu Labinštinu ove godine održao se u Pićnu, točnije Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu. Prije same akademije, posjetilo se i rudnik u Tupljaku, zadnje zatvoren rudnik na našem području.

Akademija u Centru za nematerijalnu kulturu Istre okupila je brojne zainteresirane. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Pićan Ivan Franković koji je izrazio zadovoljstvo što je ove godine, upravo Općina Pićan domaćin centralnog događaja.

  „Zajedništvo ljudi čitave Labinštine, ideali slobode i pravde, međusobnog uvažavanja je  ono što nas  vezuje. Za labinske rudare, rudnik nije bio samo mjesto gdje se kopao ugljen i  mukotrpno zarađivao kruh za mnogobrojnu obitelj. Rudnik je  bio mjesto gdje se izgrađivala  nacionalna i multietična tolerancija  i osjetljivost na socijalnu i drugu obespravljenost te njegovala solidarnost po cijenu vlastitog života. Usudili su se početkom 20. stoljeća , tada jačem i moćnijem vlastodršcu jasno i nedvosmisleno reći  što je civilizacijsko zlo i pokazali dobro, stvorivši «Labinsku republiku» , uz čuvenu drugoožujsku parolu «KOVA JE NASA» .“ – naglasio je gradonačelnik Glavičić tokom svog govora te izrazio ponos na naše porijeklo i obilježje koje je štrajk rudara započet 2. ožujka 1921. godine utisnuo u sve žitelje Labinštine

Svečanu akademiju uveličali su i gosti, načelnica Općine Trbovlje Jasna Gabrič i zamjenik načelnika Općine Idrija Bojan Režun koji su iznijeli želju za daljnjom suradnjom na području rudarstva i očuvanja zajedničke baštine.

Kulturno - umjetnički dio akademije svojim nastupima obilježili su Valnea Vretenar, Jadranka Celić Bernaz, učenici Osnovne škole Potpićan Keti Smoković, Luka Aničić, Dora Močinić i Ivano Valković.

Ivona Orlić iz Centra za nematerijalnu kulturu Istre podijelila je sa prisutnima neke od svojih osjećaja tokom posjeta rudniku, „utrobi Zemlje“, a prezentaciju o rudnicima Labinštine iznio je Vedran Kos iz Narodnog muzeja Labin.

labinska republika kova je nasa komemoracija