Svečana sjednica Gradskog vijeća: S optimizmom i entuzijazmom gledamo u budućnost našeg grada

Svečana sjednica Gradskog vijeća: S optimizmom i entuzijazmom gledamo u budućnost našeg grada

17.8.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj u maloj dvorani Sportskog centra Franko Mileta, obilježen je Dan Grada Labina, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine. Nakon otpjevane državne himne i svečane pjesme Krasna zemljo koje je izvela Elis Lovrić goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan.


„U četvrtoj smo godini mandata ovoga Gradskoga vijeća. U suradnji sa izvršnom vlasti - sa Gradonačelnikom, vijećnici su sa punom ozbiljnošću i konstruktivnim raspravama, u cijelom mandatnom razdoblju donijeli  410 akata od kojih u posljednjoj godini  dana njih 140, a kojima se omogućava realizacija niza projekata u svim segmentima života Grada. Od ožujka ove godine nalazimo se u izvanrednoj situaciji velike krize prouzročene pandemijom Korona virusa. I u tim složenim uvjetima Gradsko vijeće je funkcioniralo odgovorno, promptno i kvalitetno, koristeći nove alate i oblike komunikacije,  poštujući upute o održavanju socijalne distanciranosti. Ovom prilikom želim se iskreno zahvaliti svim vijećnicama i vijećnicima kao i Gradonačelniku na razumijevanju i odličnoj komunikaciji i u tim posebnim uvjetima, u kojima smo zajedno odradili  planirano i učinili maksimalno u datim okolnostima. Ova situacija traži od svih nas odgovorno ponašanje – disciplinu  i zajedništvo kako bi  iz ovog grubog vremena izašli sa što manje posljedica uz najvažniji zajednički cilj - očuvanje zdravlja naših građana ali i njihovih radnih mjesta. U mjesecima koji su pred nama,  bit će to složen i veliki izazov svima. Gradonačelnik i gradska uprava reagirali su promptno i adekvatno već na samom početku pandemije i ponosni smo da su iz Labina i Istre krenule prve mjere koje je zatim slijedio i Nacionalni stožer i Vlada RH. Polazeći od navedenoga, uvjerena sam da će Labin i Istra i u vrijeme koje je pred nama znati donositi po potrebi i hrabre i teške ali nužne odluke i uz veliku disciplinu, suradnju i odgovornost svih nas u svom radu i djelovanju kvalitetno prebroditi i ovu situaciju i opet biti primjer drugim sredinama. Jer to smo mi.“– zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan čestitavši svima Dan Grada Labina.


Ovogodišnja svečana sjednica održana je u drukčijem obliku, uz manje uzvanika no što je uobičajeno, ali na razini dostojnoj proslavi Dana našeg grada. Sjednicu su uz gradske vijećnike Grada Labina, gradonačelnika Valtera Glavičića, i njegovih zamjenika,  uveličali  načelnici te načelnice općina Labinštine, predstavnici javnih poduzeća i ustanova,  saborski zastupnik Tulio Demetlika i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin.


Premijerno su prikazana i dva posebna filma, jedan u kojem je kroz par minuta prikazana zahtjevna obnova labinskog Šohta koja se odvila u proteklih godinu dana i koja je vratila sjaj kakav zaslužuje ovaj vrijedni spomenik rudarske baštine. Drugi film prikaz je vizije budućnosti, odnosno 3D simulacija budućeg puta iz Labina u Rabac po postojećim rudarskim tunelima. Oba filma izradila je labinska tvrtka Level 52.


Gradonačelnik Glavičić u svom se govoru osvrnuo  se brojne investicije realizirane u posljednjih godinu dana te istaknuo: „Početak godine slutio je da ćemo nakon višegodišnjeg rada, planiranja, ulaganja, imati svi zajedno prilike svjedočiti pravim, vidljivim rezultatima. Okolnosti su se promijenile, međutim  mi ne gledamo nazad.  Idemo naprijed.  Svjesni da je novi ispit, vrlo zahtjevan. Odgovorno i mudro, naša je zadaća nastaviti važne investicije i razvojne projekte kako bi poduzetnici nastavili raditi, a građani osjetili vidljive rezultate za sredstva koja izdvajaju u lokalni proračun. A taj naš zajednički takujin je od Instituta za javne financije za svoju transparentnost ocijenjen čistom peticom. U ograničenosti ljudskog djelovanja, upravo mi, sada u ovom trenutku želimo  biti čimbenici velikih pomaka, investicija za budućnost, preobrazbe grada. Labin posljednjih godina prošao intenzivnu gospodarsku tranziciju koja je upravo u ovoj godini potvrdila svoju opravdanost. Mudrom raspodjelom resursa i pridavanjem podjednake važnosti turizmu i proizvodnoj djelatnosti, Labin će ovu, svima turbulentnu godinu prebroditi ugodnije i znatno lakše, nego da smo „stavljali sva jaja u istu košaru“. U prilog tome idu podaci FINE-e da je labinsko gospodarstvo u 2019. godini značajno raslo po svim važnim kriterijima: povećan je broj poduzetnika, zaposlenih osoba, ostvaren je rast prihoda a vrijednost investicija iznosila je više od 210 milijuna kuna što je za 35 posto više nego godinu dana ranije. Četvrtu godinu na čelu sam tima koji predano stvara i osmišljava nove ideje za boljitak našeg grada i načine na koje možemo te ideje realizirati. Ovim putem zahvaljujem svima Vama kao i građanima koji su mi sugerirali i ukazivali gdje imamo prostora za napredak. Takav veliki i snažan tim kao i stečeno iskustvo biti će mi saveznik u vremenu koji dolazi. Na to vrijeme gledam sa optimizmom i entuzijazmom. U godini u kojoj slavimo 500-tu obljetnicu našeg Labinjana Matije Vlačića Ilirika, drage sugrađane kao i sve Vas  pozdravljam njegovim riječima „Albona, patria mea dolcisima“. “- naglasio je Gradonačelnik te još jednom svima čestitao Dan Grada Labina.


Čestitke za Dan Grada kratkim su govorima uputili i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin te saborski zastupnik Tulio Demetlika.


Tulio Demetlika čestitao je Dan Grada Labina u ime svih saborskih zastupnika iz Istarske županije te naglasio kako je Labin grad koji svakodnevno raste.


„Danas kad se iz bilo kojeg pravca ulazi u Labin, vidi se kako smo uređen grad te se na svakom koraku vidi kako se gradi, od Poslovne zone, stanogradnje, ulaže se u kulturu, sport i sve segmente društva. Čestitke svima koji čine da naš Labin bude još bolji i napredniji.“-zaključio je saborski zastupnik Tulio Demetlika


„U ovim vremenima kada vidimo koliko je krhka svjetska ekonomija, na primjeru Labina vidljivo je koliko je poželjno razvijanje različitih djelatnosti, ne oslanjanje samo na turizam te Vam na tome čestitam. U ovoj epidemijskoj godini vjerujem kako svi shvaćaju koliko je to važno ne oslanjati se samo na jednu „kartu“. Svima čestitam Dan Grada Labina“ – zaključio je zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin


Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima. Svečanost je dodatno uveličana video najavom svakog laureata. Nagrada za životno djelo uručena je prim.dr.sc. Lucijanu Mohoroviću za dugogodišnji znanstveni rad i javno zdravstveni doprinos na području Grada Labina i šire zajednice


Godišnja nagrada dodijeljena je dr. med., spec. epidemiologije Suzani Mušković za izniman dugogodišnji doprinos u zdravstvenoj prevenciji i angažmanu u civilnom sektoru.


Zahvale Grada Labina u 2020. godini, dodijelile su se volonterskim timovima Gradskog društva Crvenog križa Labin za aktivnosti tijekom mjera sprječavanja širenja zaraze virusom Covid -19 te dr.sc. Luki Iliću protestantskom župniku, svećeniku evangeličko – luteranske crkve u Balzheimu, za kontinuirano proučavanje djela Matije Vlačića Ilirika i promociju Labina.


Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini u 2020. uručena je Toniju Juričiću, polazniku doktorskog studija University of Durham, za znanstvenoistraživački rad "The Last serb on a Parade: Co-Producing Political Satires in Post - Yugoslav Sphere“".


U ime svih dobitnika nagrada zahvalila se dr. Suzana Mušković naglasivši čast i ponos nagradama ali i zajedničku poveznicu svakog nagrađenog koja se ogleda u njihovom radu za razvijanjem sredine u kojoj žive. Dobitnik nagrade za životno djelo, prim.dr.sc. Lucijan Mohorović uputio je riječi zahvale za nagradu koju smatra iznimnom časti.


Svečanu sjednicu sjajno su vodile Loredana Ružić Modrušan i Ana Černjul, a u svečanom dijelu sjednice nastupila je Elis Lovrić.


Foto galerija

dan grada grad labin.svečana sjednica gradsko vijeće