Sve "magareće muke" u dolini Raše

Sve "magareće muke" u dolini Raše

15.5.2008. // Labin.info // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je gospodin Ivan Perko u društvu posljednjeg magraca sa područja općine Raša (kojeg je u zadnjem trenutku spasio pred klaonicom, primivši ga u rezervat gdje je danas prvi mužjak za rasplod sa preko 20 potomaka...) promotivno prošetao Rašom kako bi upozorio građane i javnost na sve poteškoće i birokratske nepravde kroz koje prolazi u posljednje vrijeme. Građani Raše su se vrlo srdačno družili za Ivanom Perkom, a posljednji raški magarac bio je naročita atrakcija naročito za raške mališane.

U povratku prema rezervatu "Liburna" gospodin Perko nam je demonstiraro birokratski prototip vladanja lokalnog raškog "šerifa" Josipa Knapića i njegove IDS-SDP kamarile na vlasti u Raši. Pored sustava izvora vode "Fonte Gaja" na Most Raša, koji su sastavni dio vodoopskrbnog sustava za opskrbu vodom cijele Labinštine, nalazi se još nekoliko izvora izvan vodoopskrbnog sustava iz kojih voda slobodno otječe u sustav kanala za odvodnjavanje, gdje je voda neupotrebljiva jer u kanale ulazi slana morska voda. Iz tih izvora Rašani uzimaju vodu za navodnjavanje svojih poljoprivrednih površina i vrtova. Gospodin Perko je povukao nekih 2.500 metara cijevi od jednog od tih izvora do rezervata "Liburna" kako bi imao pitku vodu za magarce u "Liburni".

 

Zbog toga je protiv njega podnio prijavu nadležnoj inspekciji raški "šerif" Knapić i inspekcija je izdala riješenje Ivanu Perku po kome on mora ukloniti sustav cijevi sa izvora jer bi prema važećim propisima Perko trebao tražiti koncesiju na izvor vode i sagraditi crpnu stanicu sa vodomjerom kako bi mogao dnevno legalno uzimati vodu koju koriste magarci u rezervatu za piće. Tako sada Ivan Perko mora u rezervat "Liburnu" dovoziti vodu u cistrnama da bi magarci tamo imali što piti.

Isto tako gospodin Perko se prije nekoliko godina obratio HEP-u sa svojim projektom rezervata "Liburna" i HEP je odmah prihvatio sponzorirati projekt na način da rezervatu "Liburna" besplatno donira električnu energiju za potrebe rezervata. Tu donaciju Ivan Perko nije ostvario do danas jer da bi se realizirao priključak električne energije treba imati lokacijsku i građevinsku dozvolu, a to je u ingerenciji prostornog uređenja područja Općine Raša gdje vlada "šerif" Knapić koji sve čini kako bi rasturio i rastjerao rezervat "Liburnu" sa područje općine Raša, gdje istovremeno danas dnevni mediji pišu kako se razmatra projekt uzgoja uljane repice i izgradnje postorjenja za proizvodnju-destilaciju bio dizela što nije ništa drugo nego klasična prljava industrija.

 

Neshvatljivo je kakve apsurdne, totalno deformirane situacije "proizvodi" lokalna nesposobna politika. Situacije su totalno besmislene, sama činjenica da raški "šerif" Knapić sve čini kako bi pitka voda istjecala u kanale i da brani Perku tom istom vodom napojiti magarce predstavlja poraz ljudske zdrave pameti.

Rezervat Liburna Liburna legalizacija Općina Raša rezervat Perko Ivan Perko djeca igra magarci istarski magarci konji